Sever Voinescu, propus pentru postul de ambasador al Romaniei in SUA, a fost respins, ieri, de Comisiile de politica externa ale Parlamentului, care au un aviz consultativ, votul fiind 16 voturi impotriva si 7 pentru. Mircea Geoana, presedinte al Com
Sever Voinescu, propus pentru postul de ambasador al Romaniei in SUA, a fost respins, ieri, de Comisiile de politica externa ale Parlamentului, care au un aviz consultativ, votul fiind 16 voturi impotriva si 7 pentru. Mircea Geoana, presedinte al Comisiei de politica externa a Senatului, a anuntat, inca de la inceputul audierilor, ca Sever Voinescu, fiind un apropiat al lui Traian Basescu, nu poate fi un ambasador echidistant, motiv pentru care, a adaugat liderul PSD, reprezentantii formatiunii sale se pronunta prin vot impotriva lui Voinescu.

Comisiile reunite de politica externa au audiat ieri o serie de candidati pentru posturile de ambasadori. Acestia au fost Cornel Feruta (Austria), Calin Fabian (Olanda), Sever Voinescu (SUA), Lucian Leustean (Slovacia) si Ovidiu Gheorghe (Filipine). Pe lista nu se afla Teodor Baconschi (Franta), Ion Valcu (Argentina), Mihail Florovici (Muntenegru) si Ionel Sava (Elvetia), ce fusesera programati pentru audieri mai demult. Pentru postul de la Londra, nu a fost desemnata nici o persoana. Votul comisiilor de politica externa este doar consultativ, indiferent de parerea parlamentarilor - care este exprimata prin vot - presedintele putand sa semneze decretele de numire a acestora in functie. Pe de alta parte, decretul prezidential de numire trebuie contrasemnat de premier. Propunerile trimise de Presedintie pentru aceste posturi au starnit noi dispute intre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu. Acesta din urma s-a aratat nemultumit de nominalizarea lui Traian Ungureanu, ziarist, pentru postul de la Londra, seful Guvernului sustinand ca singurele sale merit pentru includerea pe lista de ambasadori sunt comentariile pro-prezidentiale. Si Mircea Geoana, presedintele PSD, a avut nemultumiri legate de aceste nominalizari, atat fata de Ungureanu, cat si fata de Voinescu, despre cel din urma Geoana spunand ca nu s-a descurcat prea bine nici cand el insusi era ambasador la Washington. De altfel, Sever Voinescu, propus pentru postul de ambasador al Romaniei in SUA, a fost respins, ieri, de Comisiile de politica externa ale Parlamentului, care au un aviz consultativ, votul fiind 16 voturi impotriva si 7 pentru. La fel s-a intamplat si cu cealalata propunere a presedintelui, Lucian Leustean, pentru postul de la Bratislava.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.