Ziarul nostru a intrat in posesia unei informatii care circula de mai bine de trei saptamåni in mediile politice. Stirea spune ca, acum aproximativ doua luni, cinci dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale ar fi primit acasa plicur
Ziarul nostru a intrat in posesia unei informatii care circula de mai bine de trei saptamåni in mediile politice. Stirea spune ca, acum aproximativ doua luni, cinci dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale ar fi primit acasa plicuri ce contineau copii xerox dupa documente ce au legatura cu trecutul acestora. Din informatiile noastre, documentele nu puteau fi obtinute decåt de persoane care au acces la arhive ale unor institutii de stat, SRI, CNSAS si Ministerul Justitiei. Din cauza faptului ca anumite date din acele documente nu le convin celor despre care se spune ca au primit plicurile, stirea este practic imposibil de confirmat sau infirmat categoric

In perioada in care se spune ca au fost trimise cele cinci plicuri, Curtea Constitutionala devenise deja un element-cheie in jocurile politice din tara noastra. La acea data, infiintarea Comisiei „Voiculescu“ depindea de Curte si apoi, cånd strånsese destule date ca sa propuna Parlamentului suspendarea presedintelui, soarta locatarului de la Cotroceni a depins din nou de aceeasi instanta. Rolul pe care Curtea Constitutionala urma sa il joace era bine cunoscut in lumea politica inca de la mijlocul lunii ianuarie. Important este de aflat cånd au inceput sa fie strånse date despre judecatorii Curtii Constitutionale si cine a dat acest ordin

In urma cu mai putin de o luna, Cozmin Gusa, presedintele PIN, a declarat ca doi dintre judecatorii Curtii Constitutionale, Aspazia Cojocaru si Kozsokar Gabor, sunt santajabili din cauza unor dosare pe care le au la CNSAS. Aspazia Cojocaru a confirmat ca este in verificari la CNSAS, dar nu a recunoscut ca asupra ei s-au exercitat presiuni. Intre timp, desi påna atunci Curtea Constitutionala daduse decizii defavorabile presedintelui Traian Basescu, imediat dupa acest eveniment a fost dat deja celebrul aviz negativ pentru suspendarea presedintelui. Acest aviz negativ i-a permis lui Traian Basescu sa catalogheze demersul unor partide de a-l suspenda drept unul politicianist

Ieri, a aparut inca o proba ca autoritatile au stråns date despre judecatorii Curtii Constitutionale. Mircea Geoana a prezentat cåteva biletele scrise de Lucian Coldea - prim-adjunct al sefului SRI, considerat omul de incredere al lui Traian Basescu in acest serviciu - prin care acesta cerea informatii din arhive despre judecatorii Ion Predescu, Nicolae Cochinescu si Aspazia Cojocaru. Este vorba de dosare pe care SRI le-a predat CNSAS. Lucian Coldea a confirmat existenta biletelelor. Pe långa strångerea de date despre judecatori, dezvaluirea facuta ieri de Geoana demonstreaza inca un lucru, important in ziua votului suspendarii, si anume ca serviciile secrete l-au tradat pe Basescu

(Lidia Popeanga , Alecu Racoviceanu)

Se strange lantul in jurul presedintelui. PSD a iesit ieri cu dovezi zdrobitoare impotriva sefului statului, care, potrivit social-democratilor, foloseste „parghii securiste“ pentru a face presiuni asupra judecatorilor Curtii Constitutionale, avizul dat de aceasta pe cererea de suspendare a presedintelui fiind grav viciat. Basescu ar fi cerut SRI, SIE si UM 0962 - din cadrul MAI, dosare despre trei dintre magistratii Curtii. Intrucat SRI, prin biletele olografe scrise de prim-adjunctul Florian Coldea, a raspuns santajului prezidential, PSD cere demiterea conducerii Serviciului, inclusiv a directorului George Maior (ex-senator PSD). Comisia parlamentara de control al activitatii SRI s-a autosesizat imediat si a convocat de urgenta o sedinta, pentru a decide daca sunt elemente de incalcare a legii savarsite de responsabilii SRI.

Liderul PSD Mircea Geoana reclama presiunile politice facute de presedintele Basescu impotriva judecatorilor Curtii Constitutionale, care au dus la vicierea deciziei magistratilor conform careia nu ar exista motive grave de incalcare a Constitutiei catre sa justifice suspendarea primului om in stat. Potrivit lui Geoana, presedintele a solicitat SRI, SIE si UM 0962 din cadrul MAI informatii compromitatoare pe care aceste institutii le detin despre magistratii Curtii Constitutionale. Datele ar fi fost solicitate cu precadere de la SRI, care i-a si raspuns presedintelui prin biletele olografe scrise de prim-adjunctul Serviciului, colonelul Florian Coldea.

Coldea l-a informat pe Basescu
Liderul social-democratilor spune ca prim-adjunctul directorului SRI, Coldea, a dispus verificarea informatiilor respective in baza de date a SRI, acestea fiind realizate la Departamentul de Analiza si Sinteza a SRI. Coldea este cel care i-a inaintat presedintelui Basescu printr-o nota a SRI informatiile gasite despre judecatorii Curtii. „Avem aici dovada politiei politice practicate de presedinte“, a remarcat Geoana, aratand adnotarile despre judecatorii Ion Predescu (dosar fond X - urmarire informativa), Nicolae Cochinescu (fond dosar Y - dosar penal din 1991 la Timis) si Cojocaru Aspazia (dosar la CNSAS - se pare politie politica).

Se cere demisia conducerii SRI si a presedintelui
Remarcand cu repros ca „asta face SRI la dispozitia presedintelui, cauta date compromitatoare pentru a influenta deciziile institutiilor statului“. Geoana a cerut demisia conducerii principalului serviciu de informatii, adica a colonelului Coldea, dar si a sefului George Maior (fost senator PSD). De asemenea, PSD cere si demisia de onoare a presedintelui Basescu pentru ca „practica si foloseste parghiile securiste si politia politica pentru intimidare“. Geoana mai vrea sa se infiinteze o Comisie parlamentara de ancheta cu privire la actiunea legala si penala a activitatii intreprinse de presedinte. Comisia ar trebui sa solicite SRI, SIE si UM 0962 notele trimise de catre presedinte pentru a afla informatii despre adversari.

Parchetul Militar ar trebui sa ancheteze
Parchetul Militar ar trebui, potrivit lui Geoana, sa demareze punerea sub acuzatie a prim-adjunctului SRI, colonelul Florian Coldea, precum si a celor care au colaborat la acest santaj al presedintelui, la acte de politie politica, intimidare si divulgare de informatii secrete. Si conservatorii vor sa-l reclame pe Florian Coldea la Parchet, liderul PC Dan Voiculescu precizand ca-l da in judecata si pe el, si pe seful DNA, Daniel Morar. „Definitiv, oameni ca Florian Coldea, care este aservit presedintelui, trebuie sa plece“, a precizat liderul PC.

Judecatorii santajabili sa plece
Pentru ca avizul dat de Curte pe cererea de suspendare a presedintelui Basescu a fost viciat de presiunile facute asupra unora dintre membrii acestei instante, PSD cere reanalizarea cererii opozitiei. Geoana a refuzat sa explice cum ar putea fi reanalizat dosarul suspendarii, in situatia in care Parlamentul isi da votul astazi. „Daca anumiti magistrati ai Curtii au fost dovediti ca au facut politie politica, ar fi bine ca ei sa-si dea imediat demisia pentru ca sunt santajabili“, a mai opinat Geoana.

Maior: Nu a fost nici o solicitare
Comisia parlamentara de control al activitatii SRI a analizat de urgenta notele SRI catre presedintele Basescu si i-a chemat in doar o ora la audieri pe sefii Serviciului, directorul George Maior, prim-adjunctul Florian Coldea, dar si ceilalti adjuncti. „Nu a existat nici un moment din partea sefului statului solicitari de asemenea informatii“, a declarat Maior, inainte de intrevederea cu parlamentarii. „Pe de alta parte, sunt extrem de dezamagit pe un fundal exterior Serviciului, se incearca atragerea SRI intr-o zona care nu e de identitatea sa, cea politica“, a mai spus Maior.

Adjunctul lui Maior admite ca a facut adnotarile. Ancheta interna la SRI
Colonelul Florian Coldea a recunoscut ca adnotarile facute publice de Geoana ii apartin, dar spune ca acestea nu erau destinate presedintelui Basescu, ci sunt doar niste „notite de birou“. El zice ca i-a verificat pe judecatorii Curtii in luna aprilie (coincidenta sau nu - tocmai in momentul in care se judeca suspendarea presedintelui) si ca ar fi purces la aceste verificari „in urma alegatiilor aparute in presa“ care aratau ca unii judecatori sunt santajabili.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.