Romania se numara printre statele europene emergente care prezinta cel mai clar risc de supraincalzire economica, in pofida imbunatatirii continue a situatiei economice, ca urmare a perspectivelor de crestere a investitiilor si a cererii locale, se a
Romania se numara printre statele europene emergente care prezinta cel mai clar risc de supraincalzire economica, in pofida imbunatatirii continue a situatiei economice, ca urmare a perspectivelor de crestere a investitiilor si a cererii locale, se arata intr-un raport al agentiei Standard & Poor's.
S&P a avertizat unele state europene emergente asupra importantei mentinerii sub control a riscurilor de supraincalzire economica, in primul raport care se concentreaza exclusiv asupra economiilor de piata emergente din Europa, numit "Economiile europene emergente cresc in continuare, desi unele ar prefera un ritm mai putin accelerat".
Cele cinci state expuse celui mai clar risc de supraincalzire economica sunt Romania, Bulgaria, Estonia, Letonia si Lituania, se arata in raportul S&P. Avand in vedere mentinerea cererii pentru credite la un nivel ridicat, nu se poate spune clar inca nici daca regimurile fiscale severe din Bulgaria si Estonia pot atenua, fara interventia unor instrumente suplimentare, avantul cresterii explozive a cererii, pentru a asigura o "aterizare lenta" a economiei.
Cu cat va persista mai mult situatia actuala, cu atat mai dur va fi rezultatul final, cel mai afectate fiind, foarte probabil, economiile cu un deficit extern foarte mare in raport cu capacitatea de export, precum Romania.
"Reactiile la politicile economice cu impact pe termen scurt trebuie sa urmeze unei abordari de tip alege-si-combina (pick-and-mix), care reuneste masuri prudente de natura fiscala si monetara si inasprirea standardelor in domeniul bancar, si, unde este nevoie, de masuri cu obiective clare, precum ajustarea sistemului de impozitare in sectorul de real estate", a spus Remy Salters, analist de credite la S&P.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.