Cele mai afectate au fost cotatiile actiunilor SIF, care au pierdut, in medie, 2,41% Discursul presedintelui Traian Basescu a indus neliniste si in randul investitorilor de pe piata de capital. Analistii din piata de capital spun ca acesta este

Cele mai afectate au fost cotatiile actiunilor SIF, care au pierdut, in medie, 2,41%

Discursul presedintelui Traian Basescu a indus neliniste si in randul investitorilor de pe piata de capital. Analistii din piata de capital spun ca acesta este principalul motiv care a declansat scaderile resimtite, ieri, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Dupa doua sedinte de cresteri sustinute pe valori mari de tranzactionare, toti indicii bursieri au inregistrat, ieri, un recul. Cea mai mare scadere a revenit actiunilor Societatilor de Investitii Financiare (SIF), care s-au depreciat cu peste doua puncte procentuale. Cele mai lichide titluri listate s-au ieftinit, in medie, cu 1,32%, in timp ce indicele BET - Compozit a scazut cu 1,05%.

Titlurile SIF Oltenia s-au ieftinit cu peste 4%

Potrivit lui Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta KTD Investment, trei cauze au determinat deprecierea cotatiilor. "In primul rand, agitatia de pe scena politica a determinat o presiune mai mare la vanzare. Al doilea motiv este reprezentat de scaderile care au afectat, ieri, toate bursele europene. Si, nu in ultimul rand, a fost vorba si despre marcarea profiturilor de catre speculatori, dupa aprecierile din ultimele sesiuni", a explicat, pentru Adevarul, Iulian Panait. Scaderile nu au afectat si diminuarea lichiditatii, care a ramas peste pragul de 20 milioane de euro. Din nou, sectorul financiar, prin segmentul societatilor de investitii, s-a impus in topul celor mai tranzactionati emitenti. Astfel, SIF Oltenia (SIF 5) a cumulat peste 14 milioane de euro, fiind urmat, ca valori de tranzactionare, de SIF Moldova (SIF 2) - cu 12,25 milioane de lei, si de SIF Banat Crisana (SIF 1) - cu peste 11 milioane de lei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.