Fundatia Friedrich Ebert Romania a inaintat sindicatelor un studiu pentru consolidarea sistemului de pensii in Romania care propune cresterea bazei de impozitare si a varstei de pensionare, egalizarea varstei medii de pensionare intre barbati si feme
Fundatia Friedrich Ebert Romania a inaintat sindicatelor un studiu pentru consolidarea sistemului de pensii in Romania care propune cresterea bazei de impozitare si a varstei de pensionare, egalizarea varstei medii de pensionare intre barbati si femei si descurajarea pensionarii anticipate. Potrivit expertilor care au realizat studiul denumit "Catre consolidarea sistemului de pensii in Romania", in Romania contributia sociala la sistemul de pensii este printre cele mai crescute din Europa raportat la veniturile foarte mici. De asemenea, pensia medie reprezinta doar 35% din venitul mediu, au spus autorii studiului realizat in cadrul programului "Experti pentru munca". "Orice diminuare a contributiei actuale trebuie inlocuita din bugetul de stat. Cele mai multe state din Uniunea Europeana au contributii la sistemul de pensii cuprinse intre 1 si 3% din produsul intern brut (PIB)", a declarat unul dintre realizatorii studiului, Ioan Marginean. "O practica actuala in astfel de cazuri este lansarea de catre stat a unor obligatiuni pe termen lung", a adaugat consultantul Laurian Lungu.
In prezent, in Romania exista aproximativ sase milioane de pensionari dintre care 4,5 milioane sunt integrati sistemului public de pensii. Potrivit declaratiilor lui Ioan Marginean, de trei ani numarul pensionarilor s-a stabilizat, cu exceptia persoanelor pensionate pe caz de boala sau anticipat. (NewsIn)


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.