O echipa de cercetatori americani de la Universitatea din Maryland a descoperit o noua clasa de fluide inteligente, capabile sa se transforme din gel in lichid, atata timp cat sunt expuse actiunii razelor ultraviolete. Schimbarea starii intervine ca
O echipa de cercetatori americani de la Universitatea din Maryland a descoperit o noua clasa de fluide inteligente, capabile sa se transforme din gel in lichid, atata timp cat sunt expuse actiunii razelor ultraviolete. Schimbarea starii intervine ca urmare a raspunsului acestora la actiunea unor stimuli, atat de natura luminoasa cat si electrica sau magnetica, trecerea si revenirea dintr-o stare in alta producandu-se aproape instantaneu. Asemenea fluide inteligente, care raspund actiunii unor stimuli magnetici sau electrici, sunt folosite in prezent pe scara larga in industria automobilelor si a constructiilor cu rolul de absorbtie a diferitelor tipuri de socuri. Totusi, cele bazate pe actiunea la stimulii luminosi sunt foarte rar utilizate, datorita costului ridicat al procesului de fabricatie. De aceea, in studiul realizat, cercetatorii au incercat sa obtina aceste fluide, folosindu-se de substante chimice ieftine. In acest fel, lichidele inteligente nou descoperite ar putea reprezenta solutii pentru o serie larga de aplicatii comerciale si ramuri industriale, care folosesc in prezent microsenzori sau microvalve. Pentru acestea, actiunea lichidelor inteligente este cu mult mai eficienta decat este actiunea campurilor magnetice sau electrice. Descoperirea lor ar putea reprezenta un moment foarte important, atat pentru industriile deja aminitite cat si pentru alte ramuri care se dezvolta folosind obiecte mici, insa delicate si foarte sensibile, la actiunea diferitilor stimuli exteriori. Din punct de vedere chimic, aceste fluide contin lanturi de molecule care se formeaza instantaneu in apa, in anumite conditii de temperatura si presiune. Initial, aceste lanturi sunt alungite si tind sa se innoade, facand fluidul gros, cu aspect de gel. Expus ultravioletelor, gelul devine un fluid subtire si foarte putin vascos, ca urmare a scurtarii lanturilor si rearanjamentelor moleculelor existente. Tot aceste lanturi de molecule determina si actiunea inversa, de revenire la starea initiala, atunci cand efectul ultravioletelor este incetat. Astfel, descoperirea acestor fluide, inteligente si ieftine, ar putea duce atat la o scadere brusca a pretului final al dispozitivelor care folosesc asemenea substante, cat si la o imbunatatire calitativa a lor, prin utilizarea unor fluide superioare, capabile sa isi schimbe starea sub actiunea unei game largi de stimuli.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.