Concluzia raportului interimar prezentat la sediul ONU din New York este limpede: au fost gasite "dovezi substantiale" pe baza carora se afirma ca "tragatori romani apartinand fortei de politie romaneasca sunt responsabili pentru cele patru raniri -
Concluzia raportului interimar prezentat la sediul ONU din New York este limpede: au fost gasite "dovezi substantiale" pe baza carora se afirma ca "tragatori romani apartinand fortei de politie romaneasca sunt responsabili pentru cele patru raniri - dintre care doua letale", asa cum a afirmat purtatoarea de cuvant Michelle Montas, adaugand ca "nu exista acum destule dovezi pentru a spune cine sunt romanii care au tras focurile ce au produs ranirile, iar dovezile nu arata in acest moment ca intregul grup de romani a actionat in afara legii". Cu toate acestea, raportul arata ca exista "suspiciuni rezonabile" cum ca trei dintre focurile de arma "constituie crime din punctul de vedere al legii din Kosovo". In acest sens, raportul arata ca impotriva jandarmilor romani ar putea fi aduse acuzatii de crima, intentie de comitere a unei crime si de provocare de rani foarte grave, precizand ca gloantele de cauciuc care i-au ucis pe Man Balaj si Arben Xheladini erau de un tip special, aflat doar in dotarea jandarmilor romani, moartea celor doi albanezi fiind "non-necesara si posibil de evitat".
Propunerea continuta in raport este ca, in acest moment, ONU si Guvernul Romaniei sa participe la asigurarea unor compensatii financiare pentru familiile victimelor, dar se precizeaza foarte limpede ca investigatia continua, in conditiile regretabile create de decizia ministrului roman de Interne din acel moment, Vasile Blaga, de a ordona retragerea imediata a jandarmilor romani din Kosovo, in ciuda unui apel urgent facut de ONU ca militarii nostri sa ramana la Pristina pe perioada investigatiilor.
Este cert ca acest episod este un test dur pentru entuziasmul Romaniei de a participa la viitoarea misiune de mare amploare din Kosovo, chiar daca, acum, diplomatic, ne-am exprimat intreaga disponibilitate. Dar ce inseamna "cooperarea pe viitor cu procurorul international", in conditiile in care exista declaratiile ferme ale oficialilor romani ca nici un jandarm nu este vinovat? Care sunt motivele care au stat la baza nefericitei decizii de a retrage jandarmii romani atunci cand ONU anuntase deja deschiderea investigatiei, punandu-ne astfel in ipostaza foarte neplacuta a celui presupus vinovat, dar care-si recunoaste implicit vina prin fuga de la locul faptei? Sau, daca nu asa au stat lucrurile, de ce Ministerul de Interne a tacut toata aceasta perioada, fiind fortat sa declare ceva doar ca reactie la raportul procurorului international? Cine este de vina pentru ca a tarat Romania in centrul unui nou scandal international si care, dupa cum se vede, este departe de a se fi terminat?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.