Deficitul de cont curent a atins dupa primele doua luni ale anului un nivel de 2,049 miliarde de euro, in crestere cu 166,1% fata de primele doua luni ale anului 2006, a anuntat ieri BNR. Influenta determinanta asupra soldului contului curent a avut-
Deficitul de cont curent a atins dupa primele doua luni ale anului un nivel de 2,049 miliarde de euro, in crestere cu 166,1% fata de primele doua luni ale anului 2006, a anuntat ieri BNR. Influenta determinanta asupra soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale, care a inregistrat o dublare a valorii comparativ cu lunile ianuarie si februarie 2006. Astfel, comertul international cu bunuri a generat un deficit de 2,033 miliarde de euro in primele doua luni dupa aderarea la Uniunea Europeana, fata de nivelul de 995 milioane de euro inregistrat in aceeasi perioada din 2006, se arata intr-un comunicat al BNR.
Banca centrala precizeaza faptul ca datele pentru 2007 sunt provizorii, iar cele pentru 2006 au fost revizuite.
In comertul cu servicii s-a mentinut un excedent asemanator celui din perioada ianuarie-februarie 2006, de 92 milioane de euro, pe fondul capitolului, alte servicii, cu un sold pozitiv de 177 milioane de euro. Totodata, deficitul raportat de serviciile de transport s-a ridicat de la 23 de milioane de euro la 56 de milioane de euro, iar cel din turism de la cinci milioane de euro la 29 de milioane de euro.
In ceea ce priveste deficitul in componenta de venituri a balantei de plati, acesta a urcat de la 448 de milioane de euro la 683 de milioane de euro, iar excedentul in transferurile curente, reprezentand in principal sume transmise de romanii care lucreaza in strainatate, a scazut usor, de la 582 de milioane de euro la 575 de milioane de euro.
Deficitul contului curent a fost acoperit in proportie de 42,5 la suta prin investitii straine directe, care au atins valoarea de 870 milioane euro, din care 54 la suta au reprezentat participatii la capital si profit reinvestit, iar diferenta credite intra-grup, se arata in comunicatul bancii centrale.
In primele doua luni ale anului trecut, capitalul strain direct atras in economie a fost de un miliard de euro. In luna ianuarie investitiile straine directe au totalizat 476 milioane de euro.
In ceea ce priveste datoria externa pe termen mediu si lung, aceasta se ridica la la finele lunii februarie la 28,923 miliarde de euro, in crestere cu 3,9% fata de sfarsitul anului 2006. Datoria externa publica si public garantata a fost de 10,64 miliarde de euro, echivalent a 36,8% din datoria externa pe termen mediu si lung, fata de 38,5% la sfarsitul anului trecut. Datoria externa negarantata public a crescut mai accentuat fata de luna decembrie 2006, cu 4,3%, la 16,861 miliarde euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.