UPDATE 19:30

Presedintele Traian Basescu a spus multimii adunate in Piata Universitatii, ca este inca presedintele in functie al Romaniei, pana luni, cand vor fi indeplinite toate formalitatile la Curtea Constitutionala si a dat asigurar
UPDATE 19:30

Presedintele Traian Basescu a spus multimii adunate in Piata Universitatii, ca este inca presedintele in functie al Romaniei, pana luni, cand vor fi indeplinite toate formalitatile la Curtea Constitutionala si a dat asigurari ca va face ce e bine pentru tara.

El a inceput prin a spune: "Ne intalnim din nou dupa doi ani si jumatate".

Manifestantii au raspuns cu urale, replica lui Basescu fiind: "Am inteles mesajul dumneavoastra".

Basescu le-a spus oamenilor ca pana vor fi indepklinite toate formalitatile necesare, luni, la curtea Constitutionala, el este inca presedintele in functie si nu va tine un discurs electoral.

"Va rog sa intelegeti ca in aceasta seara nu voi avea un discurs electoral. In campanie va voi spune adevarul despre aceasta guvernare", a afirmat Traian Basescu.

Manifestantii au scandat: "Basescu!" si "Nu va dati demisia".

El a dat asigurari ca nu va abandona poporul roman.

"Sunteti dintre cei care m-ati votat de trei ori - o data in 2000, iar apoi in 2004, la Primaria Capitalei si Presedintia Romaniei. Cu siguranta vom avea ocazia sa ne intalnim la vot pentru a patra oara. As avea rugamintea ca intalnirile noastre sa se desfasoare intr-un cadru legal. Forta poporului este la vot", a spus Traian Basescu.

El le-a spus oamenilor ca dupa avizul negativ dat de Curtea Constitutionala asupra raportului Comisiei Voiculescu a avut convingerea ca nu are de ce sa ceara cuiva scuze.

"Va rog sa credeti ca pana in momentul in care a aparut hotararea Curtii Constitutionale am avut o pozitie rezervata. Nu aveam dreptul sa fac presiuni. Dar dupa ce Curtea Constitutionala a dezmintit toate cele 19 puncte ale Comisie Voiculescu, am avut convingerea ca nu am de ce sa ma scuz nimanui. Daca Curtea Constitutionala ar fi zis ca am facut o singura abatere, azi, in Parlamentul Romaniei mi-as cerut scuze poporului roman. Curtea Constitutionala a confirmat ca n-am facut altceva decat sa-i servesc pe romani. Daca as fi acceptat sa negociez cu partidele politice, astazi nu as fi fost suspendat. Nu am facut-o, nu o voi face si ma intorc la popor", le-a spus Basescu oamenilor adunati in Piata Universitatii pentru a-l sustine.

Discursul lui Basescu a fost primit cu urale de cei prezenti, care au strigat "Te iubim, te iubim!".

Basescu i-a rugat pe oameni sa se manifeste in liniste. "Electoratul meu e electoratul care vrea Romania moderna", a spus Basescu.

"Va multumesc si mergeti acasa. Voi fi in continuare presedintele romanilor", si-a incheiat el discursul din Piata Universitatii.

UPDATE 19:00 Presedintele Traian Basescu a sosit in Piata Universitatii

Presedintele Traian Basescu a sosit, la ora 19.00, in Piata Universitatii, fiind intampinat cu urale si cu strangeri de mana de cele aproximativ 2000 de persoane adunate in piata.

Sosirea sa a fost precedata de cea a liderului PLD Theodor Stolojan, care s-a adresat multimii si i-a cerut lui Basescu sa nu demisioneze si sa se ajunga la referendum.

"Doresc sa ii transmit lui Traian Basescu sa se gandeasca bine sa nu isi dea demisia si sa mergem la referendum", a spus Stolojan.

Multimea i-a raspuns scandand: "Jos Tariceanu!" si "Basescu!".

Stolojan nu se mai afla in Piata Universitatii.

UPDATE 18:45

Presedintele PLD, Theodor Stolojan, a indemnat sutele de manifestanti care protesteaza in Piata Universitatii fata de decizia Parlamentului de a-l suspenda pe Traian Basescu, sa insiste ca seful statului sa nu demisioneze si sa mearga la referendum.

"Doresc sa-i transmit gandul dumneavoastra, sa se gandeasca bine, sa nu-si dea demisia si sa mergem la referendum, pentru ca este un pericol pentru Romania. Aceasta clica Tariceanu-Geoana, adica PNL si PSD, PC si PRM sa guverneze Romania - e prea mult", a declarat Stolojan, care a intrat in dialog cu multimea: "Sa nu-si dea demisia, sa mergem la referendum", spunea el, iar multimea raspundea: "DAAA."

Cu pumnul strans si gesticuland agitat catre multime, Thedor Stolojan le-a cerut oamenilor sa fie solidari cu presedintele si sa se opuna unei eventuale legi, data de adversarii presedintelui, prin care acesta sa fie impiedicat sa mai candideze pentru inca un mandat: "Exista teama ca aceasta Coalitie majoritara, care a votat impotriva Romaniei, impotriva lui Basescu, sa nu scoata o lege care sa-l impiedice pe Basescu sa mai candideze la presedintie", a declarat fostul aliat al lui Traian Basescu, din timpul alegerilor din 2004.

"Tuturor celor care manifestati in aceasta zona doresc sa va spun ca presedintele Traian Basescu este impreuna cu dumneavoastra, nu va va trada, asa cum a facut-o premierul Tariceanu", a spus Stolojan, moment in care oamenii din Piata au inceput sa-l huiduie pe premierul Tariceanu si sa-l aclame pe Traian Basescu.

UPDATE 18:00

Liderul PLD Theodor Stolojan se adreseaza multimii adunate in Piata Universitatii, care ii raspunde scandand "Jos Tariceanu!, el cerandu-i lui Basescu sa nu demisioneze si sa se ajunga la referendum.

"Doresc sa ii transmit lui Traian Basescu sa se gandeasca bine sa nu isi dea demisia si sa mergem la referendum", a spus Stolojan.

UPDATE 17:55

Liderul PLD, Theodor Stolojan, a ajuns in jurul orei 17.45, in Piata Universitatii, unde se desfasoara mitingul de sustinere pentu Traian Basescu, dupa ce Parlamentul a decis suspendarea din functie a acestuia.

Stolojan a fost primit cu entuzism si cu strangeri de mana de multimea adunata in piata, care a inceput sa scandeze: "Stolojan - prim ministru!"

Traian Basescu a plecat de la Palatul Cotroceni, el fiind asteptat sa soseasca in piata la ora 18.00. Mediafax

UPDATE 17:50

Un protestatar din Piata Universitatii care a incercat sa ocupe strada, respins de fortele de ordine.

Unul dintre sustinatorii presedintelui din Piata Universitatii a plecat din mijlocul multimii si, cu pancarda pe care scria Basescu, s-a indreptat catre centrul Bulevardul Balcescu, unde se aflau mai multi politisti si jandarmi, printre care si comandantul Politiei Capitalei, Marian Tutilescu.

Odata ajuns in mijlocul bulevardului, barbatul, mai in varsta, si-a indemnat colegii de miting sa ocupe bulevardul, cativa dintre ei urmandu-l, insa politistii si jandarmii au reusit sa opreasca manifestantii in incercarea de a bloca traficul in Piata Universitatii.

Tutilescu a confirmat faptul ca nici Politia, nici Jandarmeria nu a acordat pana in prezent nici o amenda. El a explicat faptul ca, fiind o manifestare spontana, fortele de ordine au ca unic obiectiv asigurarea fluiditatii traficului si protejarea ordinii si linistii publice.

Politistii si jandarmii au incercat sa-l convinga pe manifestant sa revina in mijlocul multimii, dar acesta s-a opus, iar in sprijinul sau au venit alti manifestanti. Mediafax

UPDATE 17:40

Primaria Capitalei a aprobat, azi dupa-amiaza, solicitarea unei asociatii civice pentru organizarea unei manifestatii in Piata Universitatii, a declarat agentiei MEDIAFAX primarul general Adriean Videanu.

Edilul Capitalei a precizat ca nu cunoaste date legate de membrii asociatiei sau pe cine reprezinta ea, insa a solicitat secretarului general al Primariei (responsabilul municipal cu emiterea autorizatiilor pentru manifestatii publice) "sa acorde tot concursul si sa sprijine solicitarea asociatiei civice". Mediafax

UPDATE 17:30

Mediafax transmite ca liderul PIN Cozmin Gusa a fost agresat de manifestanti adunati in Piata Universitatii pentru a-l sprijini pe Traian Basescu.

Gusa a incercat sa vorbeasca cu manifestantii, dar nu a apucat sa le spuna mai nimic pentru ca acestia au inceput sa-l huiduiasca si sa-l imbranceasca. Liderul PIN a incercat sa plece elegant, zambind, dar cand a intors spatele multimii, unul din manifestanti l-a lovit cu pumnul in cap, ceilalti urmand imediat exemplul acestuia.

Liderul PIN a luat-o la fuga, cu multimea urland pe urmele lui, refugiindu-se in primul local care i-a iesit in cale, Braseria Corso a Hotelului Intercontinental. Manifestantii s-au strans imediat in fata usii, huiduind si cerandu-i sa iasa afara pentru a le da socoteala pentru votul din Parlament.

Manifestantii au fost impiedicati de catre paznicii braseriei sa intre in interior, la scurt timp venind si jandarmii, la vederea lor multimea linistindu-se, retrangandu-se la locul de manifestatie.

Liderul PIN era insotit de vicepresedintele formatiunii, Lavinia Sandru, care insa a reusit sa treaca neobservata de multimea furioasa.

"M-am dus in Piata Universitatii ca sa vad despre ce este vorba, pentru ca Piata este si a mea, la fel cum e si a lui Traian Basescu", a declarat, pentru MEDIAFAX, Cozmin Gusa. Mediafax

UPDATE 17:00

Jandarmii au format un cordon intre zona Teatrului National, unde s-au adunat cateva sute de manifestanti pro-Basescu, si carosabil dupa un incident care a avut loc intre unul dintre manifestanti si seful Politiei Capitalei, Marian Tutilescu, incident care a generat proteste si huiduieli

La fata locului a sosit si seful Politiei Rutiere, Dumitru Jianu, pentru a asigura personal fluidizarea traficului. Responsabilitatea pentru pastrarea ordinii revine, insa, in exclusivitatea Jandarmeriei. NewsIN

UPDATE 16:30 Numarul celor prezenti in Piata Universitatii a depasit 500.

Potrivit Politiei Capitalei, cele citeva echipaje de oameni de ordine detasate pina in prezent in Piata nu au dat pina la ora transmiterii acestei stiri nicio amenda. Totusi au existat citeva incidente intre manifestantii mai aprinsi si trecatorii care isi manifestau dezaprobarea fata de scandarile acestora.

Mai mult, o echipa a Antenei 3 a fost busculata de citiva dintre manifestanti, insa conflictul s-a stins foarte repede, dupa interventia altor jurnalisti care i-au potolit pe nemultumiti. Acestia reclamau politica editoriala a fortelor patronate de Dan Voiculescu, facind dese referiri, atit la calitatea umana a acestuia, cit si la provenienta averii sale.

Sustinatorii presedintelui proaspat suspendat poarta in mina coli albe pe care este inscriptionat numele sefului statului si continua sa scandeze lozinci de sustinere pentru acesta si impotriva Parlamentului si a celorlalti lideri politici.

Anterior, in Piata Universitatii si-au facut aparitia si citeva figuri cunoscute de membrii ai PD din Consiliul General al Capitalei. Totodata, in Piata a venit si fiica cea mare a presedintelui, Ioana Basescu.

La ora 18.00, in piata este asteptat Traian Basescu. Si liderul PLD, fostul consilier prezidential Theodor Stolojan, a declarat ca va veni in Piata Univesitatii Mediafax


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.