Comisia Europeana asteapta observatii cu privire la posibilitatea modificarii structurii cotelor accizelor pentru tigarete, in vederea imbunatatirii sistemului actual.
Comisia a lansat, in acest sens, o consultare online in vederea obtinerii u

Comisia Europeana asteapta observatii cu privire la posibilitatea modificarii structurii cotelor accizelor pentru tigarete, in vederea imbunatatirii sistemului actual.
Comisia a lansat, in acest sens, o consultare online in vederea obtinerii unor opinii care pot fi transmise pana la 1 iunie, potrivit Ministerului Economiei si Finantelor.
Documentul de consultare contine problemele identificate in legatura cu accizarea produselor din tutun, posibile solutii sau alternative de modificare pentru imbunatatirea sistemului actual.
In Romania, structura accizei la tigarete este de 16,28 euro/1.000 tigarete, la care se adauga 29% aplicat la pretul maxim de vanzare cu amanuntul declarat.
Pentru tigari si tigari de foi, acciza a fost mentinuta la 34,5 euro/1.000 de bucati, urmand sa creasca de la 1 iulie 2007 la 41,5 euro, iar in cazul tutunului destinat rularii in tigarete si a altor tutunuri de fumat, taxa de 46 euro/kilogram va fi majorata la 1 iulie la 55 euro/kilogram.
Modificarile Codului Fiscal, aplicabile de la inceputul acestui an, prevad ca ministrul Finantelor va stabili, semestrial, nivelul accizei minime in functie de evolutia accizei aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta.
Cota aplicata pentru calcularea accizei minime va reprezenta 91% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta.
In prezent, acciza platita pentru produsele din tutun se calculeaza avand in vedere un nivel minim stabilit in functie de evolutia accizei aferente tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta, astfel incat nivelul accizei minime sa reprezinte 90% din aceasta.

In 2010, acciza va fi de 57% din pretul tigarilor

Uniunea Europeana a stabilit pentru Romania un calendar de majorare treptata a taxei minime la mia de tigari, astfel incat valoarea accizei sa reprezinte, in 2010, 57% din valoarea tigarilor, dar nu mai putin de 64 de euro.
Potrivit legislatiei europene, acciza include o componenta fixa si o componenta ad-valorem, care, impreuna, trebuie sa reprezinte 57% din pretul de vanzare al tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta.
"Regula 57%" nu a prevenit, conform CE, perpetuarea diferentelor mari dintre rate si preturi, cele mai multe critici vizand reglementarile referitoare la categoria de pret cea mai vanduta. Directiva europeana privind accizele nu ofera reguli pentru determinarea categoriei de pret cea mai vanduta, astfel ca statele membre trebuie sa calculeze acest prag de referinta in diverse feluri, ceea ce face reglementarile existente mai complexe si neclare, se mentioneaza in documentul de consultare al CE.
Totodata, categoria de pret cea mai vanduta nu poate sa asigure un nivel minim uniform in toate statele membre UE, legatura dintre acciza si aceasta categorie distorsioneaza competitia prin pret intre producatorii de tigari, iar categoria de pret cea mai vanduta nu poate fi controlata de Guvern, facand dificila planificarea fiscala, potrivit CE.
Conceptul categoriei de pret "cea mai vanduta" a fost introdus in urma cu 30 de ani, cand pietele nationale ale tigarilor erau dominate de un brand care era, evident, "cel mai popular". In prezent, pietele internationale sunt dinamice, cu branduri diferite, care au preturi diferite.
Renuntarea la categoria de pret "cea mai vanduta" va simplifica lucrurile si va oferi o transparenta sporita, se mai arata in documentul CE.
Scopul acestei consultari initiate de UE este obtinerea unui feedback referitor la problema accizelor in aceste domenii, precum si la posibilitatea modificarii actualelor prevederi din Directiva privind accizele pentru tutun.
Punctele de vedere exprimate vor fi luate in considerare in cadrul propunerii referitoare la acest subiect, pe care Comisia o va prezenta la sfarsitul anului 2007.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.