Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului (ARSF), impreuna cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie (SRGH), a lansat prima campanie nationala de educare, informare si preventie a Hepatitei C - 'Afla de C!>> 'Afla de C>>, este prima c
Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului (ARSF), impreuna cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie (SRGH), a lansat prima campanie nationala de educare, informare si preventie a Hepatitei C - 'Afla de C!>> 'Afla de C>>, este prima campanie integrata pe tema Hepatitei C care se va desfasura la nivel national si isi propune sa informeze publicul roman despre caile de transmitere, modalitatile de diagnosticare, precum si despre factorii de risc si evolutia bolii. Campania se va derula pana la sfarsitul acestui an si include prezenta pe posturi TV de larga audienta, precum si o solida expunere pe internet. Pentru accesul unui public cat mai larg la informatiile despre Hepatita C, campania mai cuprinde tiparirea si distribuirea de materiale informative in spitale, cabinete medicale si universitati, precum si infiintarea unei linii telefonice gratuite (0800 883 000), cu informatii despre cel mai apropiat loc unde cei care doresc se pot adresa pentru testare si diagnostic complet. Mai mult, site-ul www.afladeC.ro ofera nonstop informatii complete, de ultima ora, pe ntru toti cei interesati.

Romania ocupa locul 1 in Europa ca numar total de cazuri de Hepatita C, conform datelor de prevalenta raportate de Organizatia Mondiala a Sanatatii1, si locul 4 ca rata a mortalitatii cauzate de afectiunile hepatice: 44,5 decese la suta de mii de locuitori, in conditiile in care media europeana este de 15 decese la suta de mii de locuitori. Totodata, Romania ocupa locul 4 in Europa ca rata a mortalitatii datorate bolilor hepatice cronice. La nivel mondial, aproximativ 170 de milioane de oameni, adica 3% din populatia globului, sunt infectati cu virusul hepatic C. Specialistii sustin ca Hepatita C este responsabila de 50-60% din cazurile de cancer hepatic.

In tara noastra se estimeaza ca se afla aproape 10% din cele 12 milioane de persoane care se presupune ca sunt infectate cu virusul Hepatitei C in intreaga Europa. Consecintele cele mai grave ale Hepatitei C sunt, pe termen lung, ciroza hepatica si cancerul hepatic. Dar cel mai mare pericol pe care il prezinta Hepatita C in momentul de fata este acela ca, in Romania, oamenii nici macar nu stiu despre existenta acestei boli, nu stiu care sunt factorii de risc, in ce conditii se transmite virusul Hepatitei C, nu stiu cum se diagnosticheaza, cum se trateaza sau cum se previne boala. Iata de ce, si in conformitate cu Declaratia Parlamentului European din 29 martie 2007, cele mai importante asociatii profesionale medicale cu specializare in hepatologie au considerat necesar sa se implice direct in realizarea unei campanii de comunicare, educare si preventie a Hepatitei C. „Incercam cu aceasta actiune sa inlaturam temerile oamenilor de a se prezenta la medic si vrem sa scoatem in evidenta pericolele la care se expune populatia in lipsa unei cunoasteri adecvate a cailor majore de transmitere a virusului Hepatitei C - transfuzii, sex neprotejat, tatuaje si piercing, folosirea de catre mai multe persoane a aceleiasi seringi, manichiura si pedichiura efectuate cu ustensile nesterile etc“, a declarat prof. dr. Mihai Voiculescu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului. „Scopul campaniei este de a introduce pe agenda autoritatilor romane Hepatita C drept directie de actiune si de promovare prioritara in urmatorii ani, asa cum recomanda si Declaratia Parlamentului European. Trebuie sa facem ceva ca Romania sa nu mai fie tot timpul mentionata pe primele locuri atunci cand vine vorba despre mortalitate in cazul hepatitei, care poate fi prevenita daca toti factorii de decizie isi armonizeaza prioritatile si reusesc sa isi coordoneze actiunile“, a precizat prof. dr.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.