Acordurile privind facilitarea conditiilor de eliberare a vizelor si readmisia persoanelor urmeaza sa fie parafate la 25 aprilie, la Chisinau, cu ocazia deschiderii Centrului European Comun de Eliberare a Vizelor, relateaza BASA-press. Negocierile de
Acordurile privind facilitarea conditiilor de eliberare a vizelor si readmisia persoanelor urmeaza sa fie parafate la 25 aprilie, la Chisinau, cu ocazia deschiderii Centrului European Comun de Eliberare a Vizelor, relateaza BASA-press. Negocierile desfasurate marti, la Bruxelles, intre oficialii moldoveni si UE au fost definitivate printr-un acord in ceea ce priveste ambele documente care vor fi parafate de Franco Frattini, vicepresedintele Comisiei Europene si comisar european pentru Justitie si Afaceri Interne si de Andrei Stratan, ministrul moldovean al Afacerilor Externe si Integrarii Europene.
Proiectul Acordului de facilitare a regimului de vize stipuleaza inlesnirea procedurilor de obtinere a vizelor pentru statele UE si prevede eliberarea vizelor gratis pentru studenti, pentru cetatenii cu varste pana la 18 ani, pentru reprezentantii societatii civile, participantii la activitati culturale si sportive, transportatorii, pensionarii, jurnalistii si oamenii de afaceri.
Acordul prevede principiul "bona fidae", conform caruia anumite categorii de cetateni care au obtinut anterior vize pentru statele membre UE si au respectat conditiile de sedere in acele state ar putea obtine, in mod prioritar, vize cu intrari multiple pe termen de un an si mai mult.
Totodata, Acordul prevede posibilitatea de a elibera gratis vize pentru Romania si Bulgaria, pana la aderarea acestor tari la spatiul Schengen.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.