Autoritatile americane au inceput, ieri, identificarea celor 32 de victime ale incidentelor armate petrecute luni in incinta Universitatii Virginia Tech din Blacksburg. Desi Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti precizeaza ca, pana in prezent
Autoritatile americane au inceput, ieri, identificarea celor 32 de victime ale incidentelor armate petrecute luni in incinta Universitatii Virginia Tech din Blacksburg. Desi Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti precizeaza ca, pana in prezent, printre victimele atacurilor nu se afla nici un roman, pe lista deceselor confirmate, publicata in pagina electronica a revistei institutiei, figureaza si profesorul israelian originar din Romania Liviu Librescu, titular al catedrei de mecanica si inginerie.
La o zi de la evenimentele tragice petrecute in campusul Universitatii Virginia Tech din Blacksburg, autoritatile americane nu au reusit sa identifice victimele atacurilor. Conform datelor oferite de rectorului universitatii, Charles Steger, autorul acestora ar fi fost un "student de origine asiatica, rezident al internatului institutiei". Politia a anuntat, insa, ca autorul masacrului era un student sud-coreean, identificat drept Cho Seung Hui (foto), care locuia in SUA cu statut de rezident permanent, fiind student in ultimul an la sectia engleza.
Primele focuri de arma s-au auzit la orele diminetii, in internatul universitatii. Desi soldat cu moartea a cel putin doua persoane, acest prim incident nu a perturbat activitatea din campus, studentii si profesorii fiind informati sumar asupra situatiei si rugati, prin intermediul unui mesaj electronic, dar si telefonic, sa raporteze orice incident suspect. Ulterior, alte focuri de arma au fost auzite intr-o alta cladire din complexul universitar, in care se afla mai multe sali de clasa si laboratoare. Potrivit fortelor de Politiei, convocate la fata locului, usile cladirii respective fusesera blocate din interior, atacatorul reusind sa omoare cel putin 30 de persoane inainte sa isi ia viata. Doua pistoale - de calibrul 9, respecitv 5,6 milimetri - au fost gasite la fata locului, un responsabil din cadrul Politiei locale precizand ca doar una din cele doua arme a fost utilizata in cadrul atacurilor. (A.M.L.)
Moartea lui Librescu
Copiii profesorului evreu-american, originar din Romania, Liviu Librescu, care locuiesc in Israel, tin de ieri doliu dupa tatal lor ucis in masacrul de la Universitatea Tehnologica din Virginia. Liviu Librescu a sosit cu familia ca emigrant in Israel, dar dupa o vreme a fost invitat sa profeseze in SUA. Familia sa spune ca destinul a fost amar cu profesorul: a scapat cu viata din Holocaust ca sa fie asasinat intr-un campus universitar american. Studentul israelian Shaul Arad, care invata la Universitatea unde profesa Liviu Librescu, relateaza: "Asasinul a incercat sa patrunda in clasa plina de studenti, dar profesorul i-a iesit in cale si i-a barat intrarea. Innebunit de furie, asasinul s-a luptat cu batranul profesor si, in cele din urma, l-a ciuruit de gloante". Asa a murit, la varsta de 75 de ani, profesorul Librescu: salvandu-si studentii de la o moarte sigura. Acum, familia din Israel doreste ca profesorul sa fie inmormantat la Ierusalim. Librescu a absolvit Institutul Politehnic din Bucuresti, Facultatea de Inginerie aeronautica, in 1952, pentru ca, in 1969, sa isi sustina doctoratul in mecanica fluidelor in cadrul Academiei de Stiinte din Romania. Distins cu premiul Traian Vuia al Academiei de Stiinte din Romania in 1972, profesorul a parasit Romania cinci ani mai apoi. Lui Liviu Librescu i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Facultatii Politehnice din Bucuresti in anul 2000. (Tesu SOLOMOVICI, Ierusalim)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.