Se declara "sufletist pană la prostie". N-a avut pensie. Nici copii. N-a fost căsătorit. Era inzestrat "doar" cu un dar neprețuit: acela de a canta, și, mai mult, de a fermeca oamenii.


Gil Dobrică și-a purtat cu stoicism crucea. Pană ieri, la pranz, cand i-a venit vremea să se ducă "acasă". În ultimul timp era chinuit de o gută cronică și de o pneumonie dublă. Se mutase la sora lui, asistentă medicală in Craiova. De ceva timp nici nu mai ieșea din casă. Duminica asta ar fi trebuit să se intalnească cu fetele de la trupa Heaven pentru a repeta piesa "Hit the Road Jack", cu care erau așteptați la decernarea premiilor MTV. A fost ultima inregistrare a artistului.

NOPŢI MUNCITE. La un moment dat, cantărețul declara: "Nu-mi vine să cred că mai exist". Peste patru decenii de cantări prin cluburi și baruri, noapte de noapte, pană la orele dimineții, iși spuneau cuvantul. A fost o lecție de supraviețuire dată de situația financiară precară, dar care i-a irosit, in mare parte, forțele.

Copilăria lui Gil, "găzduită" la Dăbuleni printre oi, vaci, cai, rațe, gaște și peisaje minunate, a fost "dumnezeiască". A fost mezinul unei familii cu nouă copii, cu veleități muzicale. La 14 ani, fratele mai mare l-a dus in Craiova, la școala de meserii, de unde a ieșit strungar.

TRASEU. A inceput să cante in ’63, la 17 ani, pe gratis, la clubul Uzinei "7 noiembrie", abordand direct piese rock și soul. Prima lui trupă s-a numit "14 karate". A venit apoi in București, cantand in localuri de elită in acea vreme: Atlantic, Athenée Palace, Continental și Doina, colaborand și cu trupa "Sfinx". Nu "s-a iubit" prea mult cu regimul de-atunci, pentru că a refuzat să inchine ode la cerere. A avut un succes enorm alături de Cenaclul Flacăra.

Pe idolul său, Ray Charles, Gil Dobrică l-a intalnit abia in 1996, la Cerbul de Aur. De-o viață ii canta piesele. "Majestate, i-a spus romanul, vă aștept și vă iubesc de 33 de ani." Cei doi s-au imbrățișat cateva clipe, pentru a pecetlui legătura ce ii unise atat timp. Succesul cere aproape totdeauna sacrificii. Lui Gil nu i-a dat posibilitatea să-și intemeieze o familie. Știa că ar fi fost greu, știa că poate lucrurile n-ar fi mers in mare parte din cauza vieții agitate și a situației materiale precare. Așa că a rămas singur, pentru a nu răni inutil alte suflete.

ȘOC. Lumea muzicală este in doliu. "Sunt șocat de vestea tragică a morții unuia dintre cei mai iubiți interpreți de muzică din Romania. Îmi pare rău că n-am reușit să terminăm inregistrările pentru un nou album cu Gil Dobrică, pe care foarte mulți melomani din Romania și-ar fi dorit să-l aibă", a declarat Radu Groza, impresarul artistului. Gil reușea să farmece orice om care-l asculta. Melodiile sale celebre – dintre care amintim "Hai acasă", "Discuție in familie", "Dragoste la prima vedere", "Banalitate" – erau croite cumva după toate emoțiile pe care sufletul uman le poate atinge.

A fost iubit de toți, de la muncitori pană la inalți demnitari. Însuși președintele Băsescu s-a declarat un mare fan al său. Gil Dobrică a plecat la doar 61 de ani să "stea puțin de vorbă cu Dumnezeu". Locul unde se află cantărețul este insă unul special: inima poporului roman. De aici nu-l vom lăsa vreodată să plece. Cei care vor să-i aducă un ultim omagiu o pot face maine la Cimitirul Ungureni din Craiova, acolo unde va avea loc inmormantarea.