Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) va relua procedurile de selectie a investitorilor pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, a anuntat la sarsitul saptamanii trecute ministrul de resort, Varujan Vosganian, transmite Mediafax.
Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) va relua procedurile de selectie a investitorilor pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, a anuntat la sarsitul saptamanii trecute ministrul de resort, Varujan Vosganian, transmite Mediafax. "In cateva saptamani, vom trece hotararea de Guvern privind constructia reactoarelor 3 si 4, vom relua procedurile de selectare a investitorilor si le vom propune sa hotarasca modul in care isi vor recupera banii", a spus Vosganian.
Pentru constructia celor doua reactoare fusesera admise in etapa negocierilor 13 firme si consortii: AES Corporation - SUA, Alro Slatina, consortiul TESS Conex-ASAM-Iasi, consortiul Ansaldo Italia - AECL - Canada, consortiul Unit Investments Luxemburg - Dogan Enerji Yatirimlari/Dogus Holding - Turcia, Electrabel -Belgia, Electrica Bucuresti, ENEL - Italia, E.ON Energie - Germania, Gabriel Resources - Canada, Iberdrola - Spania, KHNP - Coreea de Sud si RWE Power - Germania. Autoritatile romane au propus sa cumpere energia la pretul de cost, dar aceasta solutie nu a fost agreata, potrivit ministrului. Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare. In prezent, centrala functioneaza cu un singur reactor, cu o putere instalata de circa 700 MW, care asigura circa 9% din consumul national de electricitate, urmand ca al doilea grup sa intre in functiune anul acesta.
Curent pe bursa
Toti producatorii de electricitate detinuti de stat, cu exceptia Hidroelectrica, vor vinde energia disponibila exclusiv pe bursa dupa 1 ianuarie 2008, intrucat contractele de vanzare incheiate expira pana la finele acestui an, a mai spus Vosganian. Contractele Hidroelectrica sunt incheiate inainte de 1 ianuarie 2007 si sunt valabile si dupa 2008. Volumul total reprezinta 10%-12% din piata de energie (circa 6-7 TWh), respectiv 40% din productia Hidroelectrica, a spus Vosganian. Pe de alta parte, Nuclearelectrica, Termoelectrica si complexele energetice nu vor mai avea contracte in afara bursei dupa 1 ianuarie 2008. Structura pietei de electricitate la finele acestui an va fi reprezentata in proportie de 50% de piata reglementata pentru consumatorii captivi, 12%-14% energia tranzactionata pe Piata pentru Ziua Urmatoare si pe piata de echilibrare la OPCOM, 26% contractele bilaterale realizate pe pietele transparente si 10-12% contractele mentionate ale Hidroelectrica. "Si in prezent se incheie contracte pe termen lung, dar transparent, pe bursa", a afirmat Vosganian.
Ministrul a precizat ca proiectul hidrocentralei Tarnita-Lapustesti se va dezvolta complementar cu reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. "Prin strategia energetica, daca utilizam in continuare rezervele de carbune, sa dezvoltam energii regenerabile si prin constructia reactoarelor nucleare 2, 3 si 4, Romania nu va mai avea nevoie sa importe nici gaz, nici pacura", a aratat Vosganian.
Vosganian si-a exprimat, sambata trecuta, dubiile asupra starii de "pericol" in care s-ar afla sistemul energetic national, asa cum este descrisa in rezolutia de incepere a urmaririi penale in cazul fostului ministru Codrut Seres, in care se afirma ca "sistemul energetic a fost pus intr-un pericol grav, pericol care se mentine si in acest moment", transmite Mediafax. Ministrul a adaugat ca, din cauza acestor afirmatii, a instituit starea de alerta in minister. "Am procedat astfel din respect pentru Parchet, nu pentru ca as fi convins de existenta pericolului. De cand sunt ministru, primesc lunar rapoarte de la toate institutiile de reglementare si control privind starea sistemului energetic. Nu am informatii privind existenta unor pericole si nu pot sa cred ca exista o conspiratie tacita pentru ascunderea unor pericole. Stocurile de combustibili sunt la nivelul de siguranta. La fel si capacitatea de aprovizionare.", a spus Vosganian. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.