I-a luat presedintelui Basescu un interviu care a dat peste cap toate calculele politice. Corina Dragotescu ne explica acum, din postura de intervievata, cum au decurs „ostilitatile" la Cotroceni.

Cum a fost stabilit interviul?

Am facut o hirtie oficiala la Cotroceni, cu vreo doua saptamini inainte de plecarea Adrianei Saftoiu de acolo. Mi s-a comunicat data de 11 aprilie, ora 14.00, dar doamna Saftoiu a plecat, povestea a ramas in aer. Apoi m-a sunat domnul Turcan, care mi-a spus ca pe 11 aprilie sint programata pentru un interviu cu presedintele si m-a intrebat daca mai doresc ca el sa aiba loc.

Cit a durat interviul?

Initial mi s-a spus ca mi se acorda 30 de minute, dar totul a durat mai mult de o ora, o ora si un pic. Imi amintesc ca imi facea semne domnul Valeriu Turcan ca timpul a trecut.

Cine a mai fost prezent in sala?

Interviul a fost filmat de cameramanul oficial al Cotroceniului, inregistrat pe reportofonul de la Cotroceni si pe reportofonul meu. Faptul ca a fost inregistrat si pe reportofonul de la Cotroceni chiar m-a ajutat, pentru ca al meu s-a oprit la un moment dat. In plus, la interviu au mai asistat si domnul Turcan si o domnisoara de la Biroul de presa. La un moment dat am oprit reportofonul, ca sa discutam in off. Asta s-a intimplat la partea cu suspendarea. L-am zarit atunci pe domnul Turcan un pic agitat, i-am spus presedintelui, care s-a oprit si a spus: „Nu, nu, vreau sa continui, vreau sa spun asta!". Domnul Turcan s-a purtat ca un adevarat purtator de cuvint. Era normal sa reactioneze asa. Domnul Turcan era ingrijorat ca presedintele sa nu intre in prea multe amanunte pe acest subiect. Apoi, am reluat conversatia, iar presedintele si-a continuat ideea cu suspendarea exact de acolo de unde o lasase.

Se vorbeste ca presedintele ar fi intervenit apoi asupra textului interviului. Care este povestea cu revenirea?

Nu exista nici o poveste. S-a revenit in sensul in care atunci cind am plecat de la Cotroceni, la ultima intrebare, cea daca eventuala demisie este o renuntare la lupta sau un nou inceput, presedintele mi-a raspuns in trei fraze. M-am dus in redactie si mi s-a parut ca formularea sa era neclara, ca ma lasa in coada de peste. Asa ca l-am sunat sa o explice. Presedintele mi-a spus: „Corina, trimite-mi interviul si eu iti dau partea pe care o vrei. Vreau sa reformulez, nu-ti stric nimic". I-am trimis textul editat, din care eu am scos repetitiile, adresarile care nu au ce sa caute in ziar, iar presedintele mi-a trimis materialul cu completarea. Mi-a schimbat insa toata formularea, mi-a adaugat destul de mult. In momentul acela mi-am dat seama ca eu nu pot sa justific pe banda acea adaugare, asa ca l-am sunat din nou. I-am spus: Domnule presedinte, dati-mi, va rog, pe banda ultima parte, iar Domnia sa mi-a spus: „Hai la Cotroceni!". I-am raspuns ca nu pot, pentru ca trebuie sa intru in emisie la 6.00, dar sa-mi dea acea parte pe un telefon din redactie. Asa mi-a citit presedintele partea pe care o scrisese.

Cum vi s-a parut presedintele in timpul interviului?

Foarte atent cu formularile. Era foarte preocupat sa-si construiasca frazele, sa fie clare. Foarte, foarte atent si intr-o stare de incordare. De altfel, cu exceptia momentului de off, interviul a curs cap coada. Imi amintesc ca si la telefon presedintele mi-a spus: „Corina, nu cred ca a fost suficient de clar. Vreau sa se inteleaga ca numai daca voi fi suspendat voi demisiona!".

Interviul care a cutremurat scena politica Prezentam cele mai importante pasaje din interviul pe care presedintele Traian Basescu l-a acordat ziarului „Cotidianul". Declaratiile sefului statului au aruncat in aer scena politica romaneasca.

* Despre suspendare si demisie: „Judecata mea pleaca de la realitatea ca presedintele Romaniei se afla in fata suspendarii, in pofida avizului negativ al Curtii Constitutionale. Pot concluziona ca suspendarea a devenit un act politic, fara o motivatie constitutionala (...). De aceea, imediat dupa eventualul vot de suspendare, cei care au generat acest abuz trebuie scosi in fata electoratului. Imediat dupa vot, doar demisia mea ar fi cea care ne-ar pune pe toti in fata electoratului. Iar eu, ca presedinte ales al romanilor, va asigur ca ma voi prezenta cu responsabilitate in fata cetatenilor in aceasta competitie democratica, la care ii invit sa participe si pe artizanii politici care au generat abuzul suspendarii".

w Despre impacarea cu Tariceanu: „Eu, in relatia cu Guvernul, cu premierul, imi doream modernizarea rapida a statului; iar de cealalta parte mi-a aparut un premier care era dependent de influenta oligarhilor. In aceasta ecuatie, nu are cum sa existe impacare".

* Despre anticipate: „Oricind cred ca sint necesare (anticipatele - n.r.). Spuneti si dumneavoastra daca un guvern care el insusi asigura numai 20% din voturi in Parlament este o solutie care nu iti arata de la o posta necesitatea anticipatelor. Din fericire, anul acesta si in cei urmatori, alegerile nu vor putea fi mereu aminate. Oricit a fost evitat de politicieni, votul popular vine implacabil".

* Despre relatia cu noul ministru de Externe, Adrian Cioroianu: „Vom colabora institutional. Liniile de politica externa ale Romaniei nu se schimba. Pina acum, aceste linii, trebuie sa recunoastem, au adus un oarecare succes".

* Despre viitorul sef al SIE: „Daca trece in Parlament bine, daca nu, voi face o alta propunere; daca nu, vor ramine cu adjunctii".

Vine si votul uninominal In interviu, Traian Basescu ameninta ca exista posibilitatea sa organizeze referendumul pentru votul uninominal o data cu anticipatele pentru Presedintie. „Trebuie sa plecam de la premisa ca, pina in ultima clipa cind se afla in functie, presedintele Romaniei poate emite decretul prin care sa se organizeze referendum pentru votul uninominal si poate chiar simultan cu eventualele alegeri pentru functia de presedinte", spune Basescu.

Referinte: Basescu demisioneaza daca e suspendat