Jurnalistul clujean Walter Ghidibaca a fost eliberat dupa opt luni petrecute in inchisorile din Rusia.

Plimbat prin mai mule centre de detentie, inclusiv in orasul- lagar de munca Vladimir, Ghidibaca si-a tinut un jurnal pe ce a putut, inclusiv pe hirtie igienica. Avocatul sau spera ca jurnalistul sa ajunga in tara pina la sfirsitul saptaminii. El a vrut sa demonstreze ca poate ajunge de la Cluj pina in Siberia cu o rabla de Dacie.

Walter Ghidibaca a fost arestat in august anul trecut, pe aeroportul „Seremetievo II" din Moscova, deoarece, aflat sub influenta bauturilor alcoolice, a glumit cu un agent de securitate, spunindu-i ca are o bomba in bagaj. El a fost arestat si acuzat de „raspindire cu buna stiinta de informatii false privind acte teroriste, tulburarea ordinii si linistii publice", fapte pentru care a fost condamnat la opt luni de detentie intr-un centru de munca din orasul Vladimir, la 100 de kilometri de Moscova.

Tradus

„Poate la sfirsitul acestei saptamini va fi acasa, depinde de formalitatile de iesire din Rusia", spune avocatul Tudor Gaziuc.

Vorbitor de limba rusa, Gaziuc l-a reprezentat pe Walter „intr-o tara cu legi foarte aspre, care priveste altfel terorismul, mult mai serios decit la noi, deoarece au avut experiente nefericite in acest sens. Acesta a fost unul dintre motivele condamnarii lui Walter. Al doilea ar fi lipsa de interes a autoritatilor romane. Consulatul de la Moscova nu i-a asigurat decit la o audiere traducator, in rest, familia lui Walter a platit traducatorii. Organele de cercetare ruse au solicitat interpret Consulatului, dar raspunsul de aici a fost ca nu au suficienti oameni", sustine avocatul lui Ghidibaca.

Amintiri

Prietena lui Walter, Laura Trifu, este bucuroasa ca acesta a fost eliberat, dar spune ca „mai multe detalii va va da el, daca va dori, cind revine acasa". Avocatul afirma ca Walter are un „caracter puternic", iar conditiile de detentie nu au fost de tip lagar.

„A stat intr-o colonie de munca, alaturi de alti detinuti, locuiau in case, aveau libertate de miscare, faceau munci de intretinere, diverse, cistigau bani, aveau magazine acolo", explica el.

Potrivit avocatului, jurnalistul ar avea o serie de insemnari din perioada aventurii sale in Rusia, pe care le-a scris „inclusiv pe hirtie igienica, pe ce a putut". Walter plecase alaturi de un cameraman la Vladivostok, la bordul unei Dacii din 1984, pentru a realiza un documentar despre Siberia, pe care sa il propuna celor de la Discovery Channel.

El a fost arestat chiar inainte de intoarcerea in Romania.