Companiile straine care au intrat pe piata romaneasca a energiei sint nemultumite de contractele „baietilor destepti".

Directorul de dezvoltare al companiei cehe CEZ, care a preluat Electrica Oltenia, a criticat piata energiei din Romania. Doru Voicu crede ca mecanismele economiei de piata nu pot functiona corect in conditiile in care statul este singurul producator, iar energia ieftina (in primul rind cea hidro) este deja contractata pe perioade foarte lungi de timp. „Structura in sine a pietei de energie, formata din companii separate, dar care nu concureaza in mod real, pentru ca au preturi de vinzare a energiei foarte diferite, genereaza la rindul ei distorsiuni", a declarat Doru Voicu, citat de NewsIn.

Acces limitat la contractele bune

De asemenea, directorul CEZ Romania a afirmat ca „la energia ieftina nu au acces decit o parte dintre consumatori, cea mai mare parte din aceasta fiind blocata in contracte pe termen lung, incheiate cu diversi intermediari".

„Cotidianul" dezvaluia recent ca Hidroelectrica (producatorul celei mai ieftine forme de energie electrica) a incheiat in perioada 2002-2004 o serie de intelegeri prin care isi contracta trei sferturi din productia pe urmatorii noua-zece ani unor traderi privati.

Compania ceha si-a anuntat recent intentia de a construi o termocentrala in Romania, cu o capacitate de productie de 200-300 de megawati.