Fondatorul Flamingo International, Dragos Cinca, si-a vindut peste 6% din actiuni pentru a investi in real estate. Afacerea i-a adus 5,4 milioane de euro.



Dragos Cinca renunta treptat la afacerile
de pe piata de retail Pentru prima data dupa 14 ani, Dragos Cinca, cel care a pus bazele retailerului de electrice si electrocasnice Flamingo International, si-a vindut din actiuni. Pe 30 martie, omul de afaceri, care este si principalul actionar al companiei, a tranzactionat pe piata deal a Bursei de Valori Bucuresti 52,5 milioane de actiuni, reprezentind 6,3% din titlurile companiei. Pentru acestea a primit in jur de 5,4 milioane de euro, pretul pe o unitate fiind de 0,37 lei. Pina la momentul tranzactiei, Cinca detinea in jur de 40% din actiunile companiei. Ramine insa si la ora actuala actionarul principal al societatii a carei capitalizare bursiera este de 86 de milioane de euro. Investitii in real estate

In afara de faptul ca a inceput sa-si vinda din actiuni, se pare ca Dragos Cinca doreste sa se concentreze tot mai mult catre afaceri care nu au legatura cu piata de electrice si electrocasnice. Dragos Simion, vicepresedintele Consiliului de Administratie, ne-a declarat ca Cinca ar putea folosi mare parte din bani pentru investitii in real estate. „Expunerea sa ca persoana fizica a fost destul de lunga. A fost singurul emitent, astfel ca era timpul sa mai investeasca si in altceva. Probabil ca mare parte din banii obtinuti din vinzarea actiunilor Flamingo ii va investi pe piata de real estate", ne-a declarat Simion, care nu crede ca Cinca va continua sa vinda. Fondatorul Flamingo nu a putut fi contactat pentru declaratii. Insa, intr-un interviu acordat „Cotidianului" la inceputul lunii martie, acesta ne-a spus ca se gindea la o astfel de varianta mai de mult. „In masura in care o sa fim cautati de investitori strategici nu o sa fiu cel care va bloca o astfel de tranzactie. Pe de alta parte, sintem o companie cu o structura mixta de actionariat, ceea ce inseamna ca in afara de actiunile mele, care sint in jur de 40%, exista in acest moment trei investitori cu peste 10% fonduri de investitii care pot avea o alta opinie in raport cu o astfel de tranzactie. Decizia nu imi va apartine doar mie, ci va fi comuna, cu implicatii majore in companie", ne-a declarat patronul Flamingo. Mai mult, se pare ca acesta nu tine neaparat sa ramina actionarul majoritar al companiei pe care a fondat-o. „Consider ca modul in care se prezinta structura de actionariat actuala permite luarea unor decizii bune ca sa nu fie necesar ca eu sa fiu actionarul majoritar. Sint multumit cu modul in care se pot lua decizii in organizatie", ne-a mai spus acesta luna trecuta. Nu in ultimul rind, potrivit lui Cinca, in cazul in care in Flamingo s-ar integra o companie balcanica, omul de afaceri este „hotarit sa permita diluarea sa ca actionar". Aceasta in contextul in care planul lui Cinca este sa preia la un moment dat un jucator mare de pe piata externa, din zona Balcanilor, astfel incit sa fie in topul celor mai importanti jucatori de pe piata respectiva de electrice si electrocasnice.

Avalansa de tranzactii la Flamingo

In ultima perioada si mai ales dupa anuntarea rezultatelor financiare, care a avut loc pe 15 martie, numarul tranzactiilor a crescut. Astfel, numai in ultimele doua saptamini, Bank Austria Creditanstalt a vindut mai multe pachete de actiuni Flamingo care au insumat in jur de 2% din capitalul social al companiei.

De asemenea, la finele lui februarie, Bank Austria si-a redus participatia la 14,43%, dupa ce a vindut 3,9% din titlurile Flamingo pentru 3,12 milioane de euro. „Este un moment favorabil pentru tranzactii acum pentru ca firma a aratat ca a trecut de momentul sau minim, de restructurare, de incheierea procesului de fuziune si va urma o perioada de crestere", ne-a explicat Simion.

An prost pentru grup

Compania a terminat anul trecut cu pierderi de 15 milioane de euro, cu mult peste asteptarile anterioare, atit din cauza scaderii pietei de electrice si electrocasnice, cit si ca urmare a costurilor pe care compania a trebuit sa le suporte in vederea integrarii Flanco in grup. Pentru anul in curs, Flamingo estimeaza ca va ajunge pe zero ca profitabilitate si la o cifra de afaceri de 172 de milioane de euro, in conditiile in care in 2006 banii rulati de societate au fost de 153,5 milioane de euro.