Rata anuala a inflatiei s-a redus mai mult decit in prognozele Bancii Nationale.

Banca Nationala a Romaniei a decis sa reduca rata dobinzii de politica monetara de la 8 la 7,50% si a hotarit sa mentina nivelul rezervelor minime obligatorii pe care bancile comerciale trebuie sa le constituie la banca centrala.

„Rata anuala a inflatiei s-a redus mai rapid decit se anticipa, fiind de 3,81% in luna februarie comparativ cu 4,01% in luna precedenta, 4,87% in decembrie 2006 si 8,49% in februarie 2006.

Dezinflatie consolidata

Rata medie anuala a inflatiei a coborit, de asemenea, la 5,8% in februarie de la 6,56% in decembrie 2006 si 9% in februarie 2006", se arata in comunicatul BNR. Banca centrala arata ca din analiza evolutiilor recente din domeniile macroeconomic si monetar rezulta mentinerea procesului de dezinflatie pe o traiectorie consistenta cu atingerea tintei de inflatie din acest an, respectiv 4% cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual. BNR a motivat faptul ca mentine nivelul inalt al rezervelor obligatorii in lei si valuta pe care il tin bancile in vistieria sa, din ratiuni de prudenta, pentru a contracara riscurile sosite din posibila relaxare fiscala si din adincirea deficitului de cont curent.