Dunarea este singurul fluviu european inclus in topul celor mai amenintate zece fluvii din lume, dat publicitatii ieri de organizatia World Wildlife Fund (WWF). Cea mai importanta apa curgatoare a Romaniei risca sa fie afectata ireversibil nu numai
Dunarea este singurul fluviu european inclus in topul celor mai amenintate zece fluvii din lume, dat publicitatii ieri de organizatia World Wildlife Fund (WWF). Cea mai importanta apa curgatoare a Romaniei risca sa fie afectata ireversibil nu numai de schimbarile climatice, ci si de indiguiri, lucrari de infrastructura, poluare sau pescuit excesiv. Cele mai amenintate fluvii din lume sunt pe continentul asiatic: Yangtze, Mekong, Salween, Gange si Indus. In America, raportul mentioneaza fluviile La Plata si Rio Grande / Rio Bravo, in Africa Nilul-Lacul Victoria, iar pe continentul australian Murray-Darling.

S-au distrus 80% din zonele umede ale fluviului
Potrivit documentului, 80% din zonele umede ale Dunarii s-au pierdut in ultimii 200 de ani din cauza interventiilor umane. Lucrarile efectuate au cauzat modificari semnificative si ireversibile pe 78% din lungimea fluviului. Astfel, exista un risc major ca mai bine de trei sferturi din Dunare sa nu indeplineasca obiectivele Directivei Cadru Ape a UE, care prevede „atingerea calitatii ecologice bune pentru toate apele de pe contin ent pana in 2015“. Autorii raportului avertizeaza ca in cadrul Retelei Europene de Transport (Trans-European Network for Transport - TEN-T) sunt deja prevazute noi lucrari de infrastructura pe Dunare, care presupun si eliminarea pragurilor, pentru imbunatatirea navigatiei.

In Romania, lucrarile ameninta existenta sturionilor
Pe cursul romanesc al Dunarii, astfel de lucrari ameninta doua zone principale, unde este planificata si distrugerea pragurilor, prin adancirea albiei fluviului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.