Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, sustine ca nu e bine nici daca initiaza taxe, nici daca sterge datoriile companiilor de stat. In ceea ce privestre stergerea mai multor arierate, acesta a recunoscut, ieri, ca datoriile celor 34 de societati
Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, sustine ca nu e bine nici daca initiaza taxe, nici daca sterge datoriile companiilor de stat. In ceea ce privestre stergerea mai multor arierate, acesta a recunoscut, ieri, ca datoriile celor 34 de societati se ridica la circa doua miliarde de euro. Vladescu a sustinut ca suma datoriilor nu este confidentiala, asa cum
s-a vehiculat, precizand ca datele financiare ale companiilor vizate de ordonanta sunt publice. La dezbaterea ordonantei in Comisia de buget-finante din Senat, parlamentarii nu au reusit, insa, sa obtina cifra datoriilor din partea reprezentantilor Ministerului Finantelor. In ceea ce priveste motivul pentru care guvernul a aprobat ordonanta de stergere a datoriilor abia pe 21 decembrie, Vladescu a afirmat ca "era foarte important ca actul normativ sa fie aprobat inainte de data aderarii", adaugand ca UE nu permite acordarea de ajutor de stat individual. Dupa data aderarii, masurile de ajutor de stat, printre care si stergerea datoriilor, trebuie notificate Comisiei Europene, singura institutie care poate autoriza ajutorul de stat in statele membre.

Nu, la stergerea altor arierate ale Termoelectrica!
Pe de alta parte, ministrul finantelor sustine ca nu este de acord sa semneze ordonanta prin care Termoelectrica ar putea fi scutita si de alte datorii, in afara de cele aprobate deja de guvern prin ordonanta din decembrie 2006 privind datoriile a 34 de companii. Vladescu a precizat ca s-a opus stergerii altor datorii ale Termoelectrica in timpul discutiilor cu Ministerul Economiei si cu sindicatele asupra programului de restructurare a societatii. "Programul de restructurare incepe cu o prevedere care spune ca incepand cu data adoptarii ordonantei (privind programul de restructurare n.r.) se iarta urmatoarele datorii: altele in afara de cele sterse de catre guvern", a afirmat ministrul finantelor, adaugand ca o mare parte din aceste datorii provine din preturile reglementate si subventiile indirecte. "De-a lungul timpului, Romania n-a vrut sa fie transparenta in acordarea subventiilor", a mentionat Vladescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.