Parlamentarii-anchetatori au concluzionat ca Traian Basescu se face vinovat de incalcarea Legii Fundamentale, principalele capete de acuzare cuprinse in Raport fiind: imixtiune in activitatea Justitiei si a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)
Parlamentarii-anchetatori au concluzionat ca Traian Basescu se face vinovat de incalcarea Legii Fundamentale, principalele capete de acuzare cuprinse in Raport fiind: imixtiune in activitatea Justitiei si a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), destituirea sefilor serviciilor secrete, refuzul de a semna timp de sase saptamani demisia ministrului Afacerilor Externe si refuzul de a-l renumi pe liberalul Teodor Atanasiu la carma portofoliului Apararii. Mentionam ca acestea sunt numai principalele capete de acuzare la care face trimitere documentul Comisiei. De asemenea, la Raport a fost anexata si stenograma audierii fostului sef al Serviciului de Informatii Externe, Claudiu Saftoiu, cu privire la anumite interceptari de convorbiri telefonice pe care SIE le-ar fi demarat. "In Raport se reliefeaza gravitatea faptului ca SIE a facut interceptari in Romania. Toate interceptarile de pe teritoriul Romaniei cad sub jurisdictia SRI, si nu a SIE", ne-au explicat surse din Comisie. Totodata, printre principalele capete de acuzare cuprinse in documentul elaborat de Comisie se afla o serie de reprosuri pe care PSD le-a etalat inca in urma cu cateva luni, prin "portavocea suspendarii" Antonie Iorgovan. Astfel, lui Traian Basescu i se imputa demiterea sefilor serviciilor secrete prin incalcarea articolului 94 din Constitutie, care prevede ca seful statului numeste persoane in functii publice in conformitate cu legea. De asemenea, parlamentarii din Comisie au fost de acord ca atat numirea cat si demiterea capilor de la carma Serviciilor trebuie transata de Parlament. Raportul contine si luarile de pozitie pe care Traian Basescu le-a avut, de-a lungul timpului, la adresa magistratilor. De altfel, reprezentantii organismelor profesionale ale magistratilor l-au acuzat pe seful statului de amestec in Justitie de nenumarate ori. In replica, Basescu si-a motivat si el unele gratieri facute in 2006, motivand ca a ajuns la acele solutii dupa ce Justitia a dat decizii incorecte. Pe de alta parte, sub egida "incalcari ale Constitutiei", in Raport i se imputa lui Traian Basescu ceea ce liberalii au acuzat intotdeauna: refuzul renumirii in functie a lui Atanasiu si mentinerea situatiei incerte la MAE, problema care ii da liberalului Adrian Cioroianu statutul de "aproape" ministru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.