Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Suceava a intocmit o schita dupa care trebuie sa se ghideze ciobanii din judet pentru a respecta conditiile sanitar-veterinare, astfel incat sa le poata inregistra. Pentru aceasta,
Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Suceava a intocmit o schita dupa care trebuie sa se ghideze ciobanii din judet pentru a respecta conditiile sanitar-veterinare, astfel incat sa le poata inregistra. Pentru aceasta, stanele trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Noul model impune spatii separate pentru anumite "utilitati". Astfel, trebuie camera separata pentru "recipientii cu apa si pentru spalarea si igienizarea galetilor de muls si strecuratori" si alta pentru personal. Expertii veterinari au amplasat, pe schita stanei, perimetre speciale pentru urdit/focarie (unde se fierbe laptele), pentru depozitarea ustensilelor, pentru depozitarea si zvantarea branzei, pentru recipientii cu apa si pentru inchegarea laptelui. Nu a fost uitata nici "lavita" - locul unde ciobanii iau masa. Schita poate fi considerata completa, avand in vedere ca este amplasat si un wc, dar fara sa se precizeze distanta minima dintre acesta si stana. Impunerile veterinarilor sunt clare - pavimentul stanei trebuie sa fie din lemn, cu exeptia spatiului de urdit, care ramane din pamant. Ciobanii care vor sa vanda branza produsa la stana, dar numai pe raza judetului, trebuie sa se inregistreze la primaria locala, cu codul CAEN 0122. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.