Desi sta de ceva vreme la racoare, avand in vedere ca mandatul de arestare preventiva in dosarul FNA a expirat demult, de acum, Mama FNI poate dormi linstita pentru ca de data asta Justitia a lucrat pentru ea. Fostul presedinte al SOV Invest a fost g
Desi sta de ceva vreme la racoare, avand in vedere ca mandatul de arestare preventiva in dosarul FNA a expirat demult, de acum, Mama FNI poate dormi linstita pentru ca de data asta Justitia a lucrat pentru ea. Fostul presedinte al SOV Invest a fost gasita vinovata de prabusirea Fondului National de Investitii (FNI), fiind condamnata, marti, de magistratii Tribunalului Bucuresti, la 13 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune. Fostul director executiv al SOV Invest, Popa Nicolae, a fost condamnat la 15 ani pentru inselaciune si fals in inscrisuri. El este dat in urmarire internationala, dupa ce a parasit ilegal teritoriul Romaniei. Fostii membrii ai Consiliului de Administratie al SOV au fost condamnati si ei la inchisoare - Sima Mihaela la 3 ani, Gavril Batran la 5 ani si Dita Ioan la 5ani. Pagubitii FNI s-au declarat multumiti de sentinta instantei, si probabil nu numai ei, avand in vedere ca Maria Vlas a platit pana acum oalele sparte de altii.

Ioana Maria Vlas a fost condamnata ieri, in Dosarul FNI, la 13 ani de inchisoare, Nicolae Popa a primit 15 ani de inchisoare, iar ceilalti 10 inculpati au primit pedepse insumand 32 de ani.
Tribunalul Bucuresti a decis, in 13 octombrie 2005, atunci cand s-a judecat prima data dosarul, ca 128.476 de investitori FNI sa fie despagubiti cu valoarea intreaga pe care certificatele o aveau in mai 2000, momentul cand s-a prabusit fondul. Pe latura penala, fostul administrator al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, a fost condamnata la mai multe pedepse cu inchisoarea, cea mai mare, de 20 de ani, fiindu-i aplicata pentru inselaciune. Nicolae Popa, fost director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al SOV Invest, a fost condamnat in lipsa la 20 de ani de detentie pentru inselaciune si la doi ani pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata. Nicolae Popa este dat in urmarire internationala de la sfarsitul anului 2000, pe numele sau fiind emis un mandat de arestare. Marian Petrescu, fost presedinte al SOV Invest, a primit pedeapsa de opt ani de inchisoare pentru inselaciune, plus doua luni pentru fals in inscrisuri. Mihaela Sima, fost director economic al SOV Invest a primit cinci ani de detentie, pentru fals in inscrisuri.
Instanta i-a mai condamnat la cate sase ani de detentie pe Marius Andrei, fost cenzor extern independent al SOV Invest, pe Gravil Batran si pe Ioan Dita, fosti membri ai Consiliului de Administratie al societatii. Stefan Boboc, fost presedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru neglijenta in serviciu, iar Cecilia Bebis, comisar coordonator al Departamentului de reglementare a pietei si intermediere financiara din cadrul CNVM, a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru aceeasi fapta. Gheorghe Negura, Mircea Costescu si Mircea Ionescu Muscel - Ianculescu, membri ai Consiliului de incredere al FNI, au primit pedepse de cate cinci si patru ani, pentru inselaciune.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.