Potrivit avocatei celor peste 60 de revolutionari care s-au constituit parte civila, Liliana Poenaru, aparatorii vor declara recurs in cazul in care instanta nu va acorda despagubiri partilor civile.
Totodata, avocata a mai cerut schimba
Potrivit avocatei celor peste 60 de revolutionari care s-au constituit parte civila, Liliana Poenaru, aparatorii vor declara recurs in cazul in care instanta nu va acorda despagubiri partilor civile.
Totodata, avocata a mai cerut schimbarea incadrarii juridice a celor doi inclulpati, din omor deosebit de grav, in genocid. Aceasta pentru ca, a spus Liliana Poenaru, infractiunea de genocid nu poate fi prescrisa. Reprezentantii Parchetului cerusera, la termenul anterior, condamnarea generalilor pentru omor deosebit de grav, in cazul reprimarii manifestatiilor anticomuniste de la Timisoara, cu ordinul de a se trage asupra manifestantilor. Concomitent, reprezentantii Ministerului Apararii au solicitat achitarea lui Chitac si Stanculescu si respingerea actiunilor civile. Aparatorii generalilor au cerut, la randul lor, achitarea pe motiv ca faptele de care sunt acuzati "nu exista". Argumentele? La Timisoara, manifestatiile anti Ceausescu ar fi fost provocate din exteriorul tarii (aparatorul lui Chitac), in timp ce numarul mare de persoane care s-au constituit parte civila este de neinteles pentru avocatul lui Chitac, cata vreme, a spus acesta, "in fata Catedralei a fost doar o singura persoana decedata". Taraganarea procesului a inceput din 1999, cand Stanculescu si Chitac au fost condamnati la 15 ani de inchisoare. Dupa cinci ani, Sectiile unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis rejudecarea procesului pe motiv ca celor doi nu le-ar fi fost respectat dreptul la aparare. Procurorul Joita Tanase a admis recursul in anulare promovat de cei doi opinand ca pedepsele a cate 15 ani inchisoare ar fi fost netemeinice si nelegale. S-a invocat, printre altele, si faptul ca expertiza medico legala si psihiatrica in privinta lui Athanasie Stanculescu nu ar fi fost intocmita in conditiile respectarii legii. "Cred ca inca sunt intreg la cap", a spus generalul, in noiembrie 2005, dupa ce judecatorii au admis efectuarea unei noi expertize psihiatrice. In ianuarie 2006, Institutul National de Medicina Legala a aratat ca poate raspunde penal pentru faptele sale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.