Demisia lui Claudiu Saftoiu de la SIE nu poate avea ca explicatie, sub nici o forma, declaratiile acestuia facute in fata Comisiei de control. Ceea ce Saftoiu a spus acolo este perfect adevarat: SIE poate efectua interceptari cu voie de la procuror
Demisia lui Claudiu Saftoiu de la SIE nu poate avea ca explicatie, sub nici o forma, declaratiile acestuia facute in fata Comisiei de control. Ceea ce Saftoiu a spus acolo este perfect adevarat: SIE poate efectua interceptari cu voie de la procuror si poate detine tehnica operativa de interceptare. Toate acestea sunt precizate de legile sigurantei nationale aflate inca in vigoare. In aceste conditii, este clar ca in spatele demisiei sau a demiterii lui Saftoiu stau cu totul alte motive. Printre scenariile plauzibile se numara si conflictul pe care seful SIE l-ar fi avut cu mai multi grei din serviciu, pe care primul ar fi intentionat sa-i schimbe.

Explicatiile pe care Claudiu Saftoiu le-a dat in fata comisiei SIE, privind interceptarile facute de serviciul pe care il conducea, au fost perfect legale. Acest lucru demonstreaza clar faptul ca demisia sau demiterea sa nu a avut la baza acele afirmatii, ci cu totul alte motive. 'Gardianul>> a gasit in pachetul de legi privind siguranta nationala, aflat inca in vigoare, paragrafe care permit ca SIE nu doar sa faca inte rceptari cu mandat de la procuror, ci si sa detina tehnica specifica pentru asa ceva.

Pana la momentul in care controversatul pachet de legi privind siguranta nationala va iesi la lumina, in Romania se aplica deocamdata vechea legislatie. Prima dintre legile care dau o justificare pentru declaratiile lui Saftoiu este Legea 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei. La articolul 13 din respectivul act normativ se precizeaza ca „actul de autorizare pentru orice masura de interceptare se emite la cererea organelor cu atributii in domeniul sigurantei nationale, de catre procurori anume desemnati de catre procurorul general al Romaniei“. In cazul in care procurorul constata ca cererea este justificata, emite un mandat ce va contine aprobarea pentru categoriile de comunicatii care pot fi interceptate. Serviciul de Informatii Externe este pe lista structurilor cu atributii in domeniul sigurantei nationale, impreuna cu alte sase structuri informative.

Noua lege nu a schimbat nimic
Tevatura care s-a facut imediat dupa publicarea stenogramei ce continea audierea lui Saftoiu de la comisia SIE s-a bazat pe o prevedere din noul Codul Penal, care transfera dreptul de a da mandate de interceptare, de la procuror la judecator.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.