Patruns adanc de semnificatia momentului, secretarul general al guvernului a semnat, ieri, alaturi de seful Casei Regale, Andrew Popperde, memorandumul privind retrocedarea domeniului Peles catre Familia Regala prin care fostul suveran Mihai I intra
Patruns adanc de semnificatia momentului, secretarul general al guvernului a semnat, ieri, alaturi de seful Casei Regale, Andrew Popperde, memorandumul privind retrocedarea domeniului Peles catre Familia Regala prin care fostul suveran Mihai I intra oficial in posesia Pelesului. Radu Stroe s-a declarat mandru ca Guvernul l-a onorat sa semneze acest document, "in deplin acord cu reglementarile in vigoare". In opinia lui Stroe s-a realizat o reparatie morala si s-a inchis un cerc al istoriei Romaniei. Stroe a mai precizat ca regele trebuie sa isi asume obligatia de a nu mai revendica bunurile din cadrul Castelului Peles.
Asta ar fi si culmea! Nici n-ar avea cum, avand in vedere ca acele bunuri se spune ca ar apartine statului roman, dar pana la proba contrarie. "Guvernul Romaniei acorda dreptul de redobandire integrala si in natura a intregului domeniu Peles - Sinaia, preluat abuziv de catre statul comunist, in 1948", a spus Radu Stroe.
La randul sau, Andrew Popper a declarat ca Regele Mihai este satisfacut de semnarea acestui document si ca momentul semnarii este unul simbolic care readuce Romania in sanul Europei, cu toate ca noi am aderat la 1 ianuarie 2007.
La "expresia reparatiei morale si materiale pe care Statul Roman o datoreaza Majestatii Sale" se mai adauga si terenul aferent celor doua castele - Peles si Pelisor. Potrivit intelegerii dintre Casa Regala si Guvern, Castelul Peles va fi rascumparat de statul roman, cu 30 de milioane de euro si va deveni muzeu. Si Pelisorul va functiona ca muzeu timp de trei ani, dupa care va deveni resedinta a Casei Regale.
In memorandumul privind restituirea domeniului Peles-Sinaia se mai precizeza si o chestie mai mult decat amuzanta si anume aceea ca, dupa ce va da cele cateza zerouri de euro, statul roman se angajeaza sa nu schimbe vreodata destinatia de muzeu national a Castelului Peles. Adica, ce ar putea sa faca staul cu Pelesul, sa-l transforme in parc de distractii sau fast-food unde copii mestecand la vata pe bat sa se poze cu statuia regelui Carol I?


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.