Concluziile comisiei parlamentare constituite pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu au fost redactate in cursul dupa-amiezii de ieri
Exista lucruri neasteptate in aceste concluzii. Ele privesc un „plus“ de probe: testimoni

Concluziile comisiei parlamentare constituite pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu au fost redactate in cursul dupa-amiezii de ieri
Exista lucruri neasteptate in aceste concluzii. Ele privesc un „plus“ de probe: testimoniale si materiale

Raportul comisiei „Voiculescu“ evidentiaza, in primul rånd, date noi privitoare la implicarea sefului statului in demiterea sefilor SIE si SRI, Radu Timofte si Gheorghe Fulga

O alta concluzie „betonata“ este legata de elementele noi aparute in scandalul rezolutiei puse de Traian Basescu pe memoriul Art Constructii '92 SRL, firma a lui Dumitru Bucsaru, si tine de recuperarea sumei de 4.000 miliarde de lei de la Ministerul Transporturilor. Alta concluzie: interceptarile, prin prisma declaratiilor lui Claudiu Saftoiu si ale fostului sef al SRI, Radu Timofte

Comisia mai are si al patrulea punct forte: asa-numitul dosar de la Anvers, relatia cu fosta Securitate si declaratiile unor persoane audiate care ar fi lucrat cu Traian Basescu.

(Adina Anghelescu)

Concluziile Comisiei pentru suspendarea lui Basescu puncteaza fortarea demisiilor sefilor SIE si SRI
In sfårsit, comisia parlamentara anume constituita pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu a ajuns la un punct final. Schita concluziilor a fost facuta in cursul dupa-amiezii de ieri. Patru puncte atrag atentia din punct de vedere al importantei deosebite pe care o prezinta. Concluziile reprezinta un „plus“ de probe: testimoniale si materiale.

Raportul comisiei „Voiculescu“ evidentiaza, in primul rand, date noi privitoare la implicarea sefului statului in demiterea sefilor SIE si SRI, Radu Timofte si Gheorghe Fulga. Acestia ar fi fost fortati sa-si prezinte demisiile, dupa fuga lui Omar Hayssam din Romania, iar „unda“ a sosit de la Cotroceni. O alta concluzie a comisiei este legata de elementele nou-aparute in scandalul rezolutiei puse de Traian Basescu pe memoriul Art Constructii '92 SRL, firma a lui Dumitru Bucsaru, si tine de recuperarea sumei de 4.000 miliarde de lei de la Ministerul Transporturilor. Se stie ca pe memoriul Art Constructii '92, presedintele Romaniei scria: „Dl ministru Dobre. Rog analizati si rezolvare legala“. Conform surselor, exista date noi care conduc spre implicarea presedintelui in favorizarea firmei conduse de omul de afaceri Dumitru Bucsaru.

Alta concluzie: interceptarile, prin prisma declaratiilor lui Claudiu Saftoiu si a fostului sef al SRI, Radu Timofte. Acesta din urma a spus ca se efectueaza interceptari telefonice ilegale, dar a aratat cu degetul mai mult spre persoane private sau grupuri de interese care detin aparatura. Audiat, fostul sef SIE Claudiu Saftoiu a spus ca aceasta institutie face interceptari telefonice cu mandat de la procuror, si nu de la judecator, dupa care a revenit, asumandu-si o „greseala personala“. Concluzia comisiei se duce catre presedintele CSAT, Traian Basescu, in sensul ca acesta ar fi trebuit sa cunoasca aspectele semnalate de cei doi fosti sefi ai SIE si SRI, asa ca responsabilitatea ii apartine in egala masura cu posibilii vinovati de aceste incalcacari ale procedurii legale.

Comisia mai are si al patrulea punct forte: asa-numitul dosar de la Anvers, relatia cu fosta Securitate si declaratiile unor persoane audiate care ar fi lucrat cu Traian Basescu. in acest sens, spun sursele, comisia ar detine si niste documente care au caracter secret.

(Adina Anghelescu)

Termenul påna la care Comisia anti-Basescu formata la Parlament trebuie sa prezinte un raport de activitate a expirat astazi. Interesant este de amintit, in acest context, ca ieri, Curtea de Apel Bucuresti a luat in discutie contestatia lui Dan Voiculescu, presedintele comisiei anti-prezidentiale, fata de decizia CNSAS, conform careia liderul PC a colaborat cu Securitatea in sensul de politie politica. Cu toate acestea, judecatorii au amånat decizia Curtii. Pe de alta parte, Voiculescu a precizat ca in Romånia se poate face politica si fara el, subliniind ca in cazul in care Curtea de Apel va lua o decizie politica, el se va retrage din politica.

Presedintele Traian Basescu si ministrul integrarii Anca Boagiu vor fi dati pe mana Parchetului. Comisia parlamentara de ancheta pentru suspendarea presedintelui a descoperit fapte grave ce intra sub incidenta legii penale savarsite de seful statului. Raportul pe care Comisia il va da azi publicitatii confirma toate acuzatiile retinute de PSD si PRM in cererea de suspendare, la care s-au mai anexat si alte incalcari ale legii, care nu tin de competenta parlamentarilor. Potrivit unor surse, Comisia va propune Birorurilor Permanente sa sesizeze Parchetul pentru ca presedintele Basescu pe vremea cand era negociator- sef cu Banca Mondiala a introdus, sub semnatura proprie, in Programul PSAL, printre firme si ALRO Slatina, desi aceasta avea un profit estimat la 80 de miliarde.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.