Barclays, a treia mare banca din Marea Britanie si o prezenta importanta in Europa si Africa, care realizeaza jumatate din profituri din strainatate, a dezvaluit fara retineri planurile de extindere la nivel international. In contextul intensificarii

Barclays, a treia mare banca din Marea Britanie si o prezenta importanta in Europa si Africa, care realizeaza jumatate din profituri din strainatate, a dezvaluit fara retineri planurile de extindere la nivel international. In contextul intensificarii speculatiilor privind divizarea ABN AMRO sau preluarea bancii olandeze de catre un investitor strain, Barclays si-a abordat concurentul olandez cu o propunere de fuziune, care ar conduce la infiintarea unei banci cu o prezenta globala si o valoare de circa 160 de miliarde de dolari.
Prin urmare, banca olandeza ABN AMRO si concurentul britanic Barclays poarta discutii preliminare exclusive privind posibila fuziune, au anuntat cele doua institutii financiare, confirmand relatarile presei internationale.

Actiunile ABN au atins un maxim istoric de 29,95 euro

Dupa ce mai multe surse din industria bancara au declarat ca banca britanica Barclays a propus celei mai mari institutii financiare din Olanda un plan de fuziune, cotatia actiunilor ABN AMRO a urcat la un nivel record.
Actiunile ABN AMRO au fost cotate la 29,51 euro in prima parte a sedintei de tranzactionare de marti, dupa ce au atins nivelul record de 29,95 euro. Valoarea de piata a bancii olandeze, calculata in functie de acest pret, este de 56 miliarde de euro. Analistii comenteaza ca unificarea operatiunilor ABN AMRO si Barclays este o idee buna din punct de vedere strategic, dar, in acelasi timp, foarte dificil de realizat. Operatiunile de retail defasurate de ABN AMRO in Olanda, Italia, SUA si Asia reprezinta, in opinia specialistilor, cea mai mare atractie pentru Barclays.

Activele olandezilor sunt atractive si pentru alti investitori

ABN AMRO detine retele importante de retail in America de Nord, Brazilia si Italia, iar unii investitori au solicitat divizarea institutiei de credit sau fuziunea cu o alta entitate, pentru a asigura randamente mai mari pentru actionari.
Printre investitorii care si-au exprimat, direct sau prin intermediari, interesul pentru o fuziune cu ABN AMRO sau pentru preluarea unor active internationale se numara si concurentul olandez ING, banca spaniola BBVA si banca franceza BNP Paribas.
Cu toate acestea, surse apropiate situatiei au declarat ca ABN AMRO analizeaza, de asemenea, alte optiuni, precum vanzarea unor participatii la activele straine si dezvoltarea planurilor actuale de restructurare, pentru a asigura venituri mai mari pentru actionari.
"Institutia intentioneaza sa ramana independenta, dar considera ca o fuziune ar oferi venituri semnificative pentru actionari", a declarat directorul executiv al ABN AMRO, Rijkman Groenink.
ABN nu a ajuns la o decizie privind strategia pe care o va urma in perioada urmatoare, si incheierea rapida a unei tranzactii inainte de reuniunea actionarilor, programata pentru luna viitoare, este putin probabila si ar fi justificata doar daca banca ar primi o oferta extrem de atractiva de la unul dintre ofertanti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.