Singurul lucru bun realizat in urma consultarilor de la Cotroceni este ca pozitiile principalelor partide politice care pot intra in conjunctia reasezarii Puterii de la Bucuresti sunt mai bine cunoscute. S-au radicalizat discursurile liberalilor, soc
Singurul lucru bun realizat in urma consultarilor de la Cotroceni este ca pozitiile principalelor partide politice care pot intra in conjunctia reasezarii Puterii de la Bucuresti sunt mai bine cunoscute. S-au radicalizat discursurile liberalilor, social- democratilor, peremistilor si chiar discursul PD a devenit mai taios, acest partid reintorcandu-se cu inversunare la solicitarea alegerilor anticipate. O mentiune cu totul si cu totul speciala in cazul UDMR, partid dispus sa intre in orice fel de combinatie care ii poate asigura trecerea Legii minoritatilor. Este o conditie sine qua non a supravietuirii sale politice. La intrebarea cum vom iesi din criza, eu sunt gata sa raspund, in baza jocurilor de culise si a declaratiilor publice facute de partide, ca solutia inseamna nu alegeri anticipate, ci un nou guvern. Dar ce fel de guvern? Am convingerea ca ideea unui Executiv de uniune nationala este respinsa. De asemenea, preluarea intr-o forma sau alta, de catre PSD, a puterii nu este avuta in vedere de cel mai important partid decat ca o solutie de rezerva. Calea aleasa va fi un nou guvern Tariceanu. Cel mai probabil o alianta PNL-UDMR. Fostei Aliante DA i s-a pus crucea. Pretext pentru presedintele Traian Basescu de a incerca o ultima lovitura.
Partidul Democrat, impins de la spate de Traian Basescu, incearca, la disperare, sa forteze, odata cu plecarea lui din Guvern, alegeri anticipate. Din calculele facute reiese ca, intr-o asemenea ipoteza, bazinul sau electoral i-ar asigura in aceste conditii un procentaj de minimum 15 la suta. Foarte mult, daca ne gandim ca, nu cu multa vreme inainte de alegerile din 2004, PD era un partid obscur, fara personalitati cunoscute si condus de un Traian Basescu cu nenumarate probleme, in special de natura penala. Crearea Aliantei DA a fost, la timpul respectiv, o mana cereasca pentru PD. Daca dupa mai bine de doi ani de guvernare PD obtine 15 la suta, in ipoteza unor alegeri anticipate, este un rezultat minune, tinand cont si de nenumaratele scandaluri care au cutremurat Alianta DA, in special si coalitia din jurul Executivului, in general. Numai ca PD e izolat pe scena politica, la fel ca si Traian Basescu. Este singura formatiune care invoca sincer anticipatele. De aceea, nu va avea castig de cauza. PNL este interesat sa ramana la guvernare, pentru a performa in incercarea de a reduce handicapul creat in primii doi ani, cand torpilele de la Cotroceni, in special torpila Stolojan, au avariat grav formatiunea liberala. PNL spera ca, intr-o guvernare fara PD, va reusi sa-si mareasca bazinul electoral. Inca un argument care a determinat acest partid sa sustina anularea europarlamentarelor. Cat despre PSD si PRM, ele traiesc cu convingerea, sustinuta de altfel de experiente anterioare, ca mentinand la putere o guvernare fragila isi cumpara timpul necesar pentru a obtine rezultate decisive in alegerile din 2008. UDMR are nevoie de un guvern stabil, pe care sa-l sustina din interior, pentru a-si maximaliza sansele vizand promovarea statutului minoritatilor. De succesul sau insuccesul unui asemenea demers, UDMR isi leaga, insa, supravietuirea. Este partidul cu care presupun ca noul guvern Tariceanu va merge mai departe.
Daca schema de mai sus este cat se poate de viabila, nu putem sa nu remarcam ca ea presupune, totusi, si o capcana. Un posibil element surpriza. Care se numeste Traian Basescu. Acesta va face uz, daca nu de prerogativele constitutionale, in orice caz de ambiguitatile Legii fundamentale. El isi poate pune problema ce trebuie sa faca, in calitate de presedinte, atunci cand Alianta DA, investita sa guverneze dupa alegerile din 2004, nu mai exista. Ii poate incredinta mandatul formarii unui nou guvern lui Tariceanu. Motiv pentru care nu este exclus ca institutia prezidentiala sa fie ocolita. Iar decizia s-o ia doar Parlamentul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.