Presedintele jucator Traian Basescu a facut ieri inca o miscare aparent spectaculoasa punand la zid UDMR. El a dat unda verde ministrului Justitiei si procurorului Ciprian Nastasiu pentru inceperea urmaririi penale a ministrului Cominicatiilor, Z
Presedintele jucator Traian Basescu a facut ieri inca o miscare aparent spectaculoasa punand la zid UDMR. El a dat unda verde ministrului Justitiei si procurorului Ciprian Nastasiu pentru inceperea urmaririi penale a ministrului Cominicatiilor, Zsolt Nagy, in "Dosarul Spionilor".
Trecutul acestui caz este unul cat se poate de interesant. Procurorul Nastasiu a semnat rezolutia de incepere a urmarii penale in acest caz in momentul in care a obtinut NUP in cazul "Fuga lui Hayssam". De asemenea, Nastasiu a pus in aplicare rezolutia si i-a saltat pe invinuiti cu tam-tam in ziua in care a avut loc CSAT-ul, sub conducerea lui Traian Basescu, unde s-au discutat probleme de siguranta energetica, dar mai ales, despre privatizari. In fond seful statului, prin decizia de ieri, a transmis udemeristilor un mesaj cat se poate de clar: soarta ministrului in cauza depinde de modul in care veti actiona pe scena politica. Marko Bela a anuntat ca ministrul in cauza are sprijinul total al Uniunii atat pentru functia de ministru cat si pentru pozitia sa fruntasa pe lista pentru Parlamentul European.
Ministrul UDMR pe mana procurorului Nastasiu
Seful statului a trimis ieri ministrului Justitiei Monica Macovei cererea privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala a lui Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor, anunta Administratia Prezidentiala. Decizia presedintelui Traian Basescu are la baza concluziile raportului intocmit de Comisia speciala instituita in urma sesizarii facute de catre Parchetul General pentru analiza plangerilor penale referitoare la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre ministrul Comunicatiilor. In concluziile Raportului se arata ca "dupa analiza sesizarii, a declaratiilor ministrului Zsolt Nagy si a materialului probator pus la dispozitie de Parchet si de catre ministrul Nagy, Comisia nu recomanda clasarea, dar nici nu se poate pronunta in sensul existentei unor indicii temeinice privind comiterea de catre ministrul Nagy a vreuneia din infractiunile nominalizate in sesizarea Parchetului. De aceea, Comisia propune continuarea cercetarilor, cu sau fara inceperea urmaririi penale, pentru a se putea confirma sau infirma implicarea ministrului Zsolt Nagy in savarsirea vreunei fapte prevazute de legea penala, tinand cont si de mentiunile din referatul Parchetului privind existenta unor probe in curs de administrare". Apreciind ca Justitia este singura in masura sa procedeze la cercetarea faptelor pentru clarificarea situatiei juridice a persoanelor presupuse a fi implicate in fapte penale, presedintele a decis sesizarea ministrului Justitiei pentru inceperea procedurilor legale de urmarire penala a domnului Zsolt Nagy. Presedintele Traian Basescu l-a informat pe ministrul Zsolt Nagy asupra deciziei privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala, mai arata Administratia Prezidentiala intr-un comunicat de presa. Comisia speciala a fost instituita in baza prevederilor in temeiul prevederilor art. 12, art. 16 alin. (1) si art. 18 Legii 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala. (A.H.)
Comisia speciala l-a lasat pe presedinte sa decida
Comisia speciala de la Cotroceni a intocmit un raport in cazul ministrului Zsolt Nagy, in baza caruia presedintele Traian Basescu trebuia sa ia o decizie.
Numai ca acest raport este extrem de ambiguu. "Dupa analiza sesizarii, a declaratiilor ministrului Zsolt Nagy si a materialului probator pus la dispozitie de Parchet si de catre ministrul Nagy, Comisia nu recomanda clasarea, dar nici nu se poate pronunta in sensul existentei unor indicii temeinice privind comiterea de catre ministrul Nagy a vreuneia din infractiunile nominalizate in sesizarea Parchetului. De aceea, Comisia propune continuarea cercetarilor, cu sau fara inceperea urmaririi penale, pentru a se putea confirma sau infirma implicarea ministrului Zsolt Nagy in savarsirea vreunei fapte prevazute de legea penala", arata raportul in baza caruia Traian Basescu a decis sa dea unda verde cercetarii ministrului Comunicatiilor. Practic, comisia i-a lasat mana libera presedintelui sa decida. Ori alba, ori neagra. Iar presedintele a dat verde. I-a trimis ministrului Justitiei, Monica Macovei, decizia, care, la randul sau, a trimis Parchetului General actele privind inceperea urmaririi penale. Iar acestea ajung la procurorul Ciprian Nastasiu. (B.C.G.)
Uniunea isi sustine ministrul
UDMR considera "inacceptabile" procedurile derulate in cazul ministrului Comunicatiilor Zsolt Nagy si il va mentine pe acesta atat in Cabinet, cat si in fruntea listei pentru Parlamentul European.
Presedintele Uniunii, Marko Bela a apreciat, intr-o declaratie de presa sustinuta la sediul formatiunii, ca raportul Comisiei speciale de la Cotroceni contine aceleasi "acuzatii nefondate" de acum cateva luni, neexistand nici un indiciu in plus. "Pentru noi, aceasta situatie si aceste proceduri sunt absolut inacceptabile. Suntem cu totii egali in fata legii, iar acest principiu democratic trebuie sa fie sfant", a precizat seful Uniunii, aratandu-se ingrijorat ca "lupta politica a programelor a fost inlocuita cu lupta dosarelor de securitate, a celor penale, a altor dosare". "Va informez ca UDMR il sustine pe ministrul Nagy Zsolt care isi va continua activitatea la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, fiind un ministru performant, cu rezultate in acest domeniu al viitorului. (...) Il vom pastra si pe primul loc pe lista pentru Parlamentul European", a anuntat presedintele Uniunii.
La randul sau, ministrul Nagy a sustinut ca i-a fost afectata credibilitatea prin faptul ca activitatea Comisiei de la Cotroceni in ceea ce-l priveste a durat mai mult de trei luni, cu atat mai mult cu cat nu s-a ajuns la concluzie ferma privind vinovatia sau nevinovatia sa. "Dupa cum ati putut vedea, concluziile raportului sunt de o ambiguitate suparatoare lasand lucrurile exact acolo unde erau acum trei luni. Nu stiu cum s-a ajuns la concluzia prezentata in comunicat, cand nici Comisia nu considera ca ar fi macar indicii - ca sa nu mai aiba timp de probe concrete - pentru a sustine acuzatiile de tradare formulate", a spus Nagy.
El considera, totusi, ca era normal, pana la urma, "ca echipa de la Cotroceni sa dea un raspuns", insa "de ce a durat atat?". Nagy a mentionat ca a cerut insistent accelerarea procedurilor, apreciind ca daca acuzatiile ar fi avut o baza reala in mod sigur lucrurile s-ar fi clarificat mult mai repede. Reprezentantul UDMR a spus ca are incredere in Justitie si in capacitatea autoritatilor de a discerne intre adevar si minciuna. "Voi fi constant la dispozitia procurorilor. Stiu ca legea este de partea mea. Am incredere in Justitie. Stiu foarte bine ca nu am facut nimic in neregula. La o analiza corecta si atenta acuzatiile pot fi usor demontate", a subliniat Zsolt Nagy. El a confirmat ca isi va continua atat activitatea de ministru, cat si cea politica, asteptand clarificarea cazului. (Ovidiu BANCHES)
Procurorul Nastasiu, omul presedintelui
Dosarul "Spionilor" este unul dintre cele mai importante cazuri aflate in momentul de fata la Parchetul General. Instrumentat de procurorul teleghidat Ciprian Nastasiu (foto), cel care l-a lasat sa plece din tara pe Omar Hayssam si care este cercetat de CSM pentru acest lucru.
ZIUA a scris inca de la inceputul acestui dosar ca ancheta a ajuns pe mana lui Nastasiu, din motive lesne de inteles. Rezolutia prin care s-a dispus inceperea urmaririi penale in acest caz a fost semnata de procurorul DIICOT Ciprian Nastasiu in 21 noiembrie 2006. Interesant este ca data la care procurorul Nastasiu semneaza rezolutia coincide flagrant cu ziua cand acelasi anchetator obtine NUP in cazul "Fuga lui Hayssam".
De asemenea, Nastasiu a pus in aplicare rezolutia si i-a saltat pe invinuiti cu tam-tam in ziua in care a avut loc CSAT-ul, sub conducerea lui Traian Basescu, unde s-au discutat probleme de siguranta energetica, dar mai ales, despre privatizari. Practic, aceste "coincidente" se pot traduce astfel: NUP contra semnarea rezolutiei in "Dosarul Spionilor". (D.E.I.)
Tariceanu: Miroase a santaj
Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ieri ca situatia incerta a ministrului Comunicatiilor, Zsolt Nagy, in cazul caruia Comisia speciala de analiza a plangerilor penale nu a formulat un raspuns clar, este nefireasca si sugereaza ideea unui "santaj". "Nu stiu daca incepe urmarirea penala la Zsolt Nagy. Vorbim despre un ministru care a stat in incertitudine doua luni de zile. Modul in care s-a lucrat cu dosarul imi miroase a santaj. A santaja cu dosare ministri mi se pare o atitudine incalificabila", a spus premierul. (R.G.)
Precedentul Atanasiu
Fostul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu, a fost primul ministru care a primit avizul de la Cotroceni pentru a fi cercetat penal. Procurorii militari insa au decis neinceperea urmaririi penale dupa ce au facut cercetari. Anul trecut, Traian Basescu i-a trimis ministrului Justitiei, Monica Macovei, cererea privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala a ministrului de la acea vreme al Apararii, Teodor Atanasiu. Decizia a fost determinata de concluziile din raportul Comisiei speciale de la Cotroceni, care a analizat plangerile penale impotriva lui Atanasiu, formulate de consilierul prezidential Adriana Saftoiu si de deputatul PSD Eugen Bejinariu. Atunci, comisia speciala a decis ca nu exista temeiuri pentru clasarea celor doua plangeri penale, fiind necesare aprofundarea si corelarea sustinerilor din dosare cu alte probe si cu declaratiile altor persoane in vederea stabilirii nevinovatiei sau a vinovatiei lui Teodor Atanasiu. De asemenea, Comisia a stabilit la acea data ca exista indicii pe baza carora este necesar ca organele in drept sa efectueze cercetarea penala, pentru a stabili daca si in ce conditii, Atanasiu se face vinovat de savarsirea vreunei infractiuni, precum si incadrarea juridica aplicabila. (B.C.G.)
Seres cercetat
Fostul ministru al Economiei si Comertului, Codrut Seres (foto), a fost pus sub invinuire sub acuzatia de tradare prin divulgare de informatii secrete, in dosarul privatizarilor strategice. In acest caz mai sunt cercetati penal bulgarul Stamen Stancev (consultant international), Mihai Dorinel Mucea (fostul adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, din cadrul Ministerului Economiei si Comertului) si Mihai Radu Donciu (fostul consilier al Ministrului Comunicatiilor) cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici. De asemenea, au fost pusi sub acuzare si Mircea Calin Flore (reprezentant permanent in Romania al unei societati de consultanta bancara), Robert Marius Neagoe (directorul Directiei Juridice a Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie din cadrul Ministerului Economiei), Mustafa Oral, Michal Susak (consultant international) si Vadim Benyatov Don (consultant international).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.