Pe vremea cand era primar general al Capitalei, Traian Basescu le-a facut cadou unor cetateni turci un bloc situat in plin centrul Bucurestiului. Nuri Hamamcioglu si Munir Kazim Hamamcioglu au primit in 2003 un imobil situat pe Bulevardul Mihail K
Pe vremea cand era primar general al Capitalei, Traian Basescu le-a facut cadou unor cetateni turci un bloc situat in plin centrul Bucurestiului. Nuri Hamamcioglu si Munir Kazim Hamamcioglu au primit in 2003 un imobil situat pe Bulevardul Mihail Kogalniceanu nr. 41 (foto), chiar daca nu au adus dovezi concrete care sa ateste ca ei sunt mostenitori de drept. Ciudat este faptul ca Decizia 1048 din 18.06 2003 a primarului Basescu a fost validata foarte repede, chiar daca unii dintre romani asteapta ani de zile o aprobare de acest gen. Aberanta decizie a fost promulgata si aprobata inainte ca instantele romanesti sa recunoasca un act din Turcia prin care fratii Hamamcioglu sustin ca sunt mostenitori, fapt care contravine legii. Asa - zisa mostenire a fost solicitata in numele unui cetatean turc, decedat de multa vreme, dar care nu are nici o legatura cu cei doi. Proprietarii apartamentelor din imobilul ajuns in proprietatea lui Nuri Hamamcioglu si a lui Munir Kazim Hamancioglu sustin ca turcii au fost pusi in posesie ilegal. Ei l-au actionat in judecata atat pe primarul Basescu, cat si pe cei doi turci care pretind ca sunt proprietari.
Asa cum reiese din documentele aflate in posesia ZIUA, Nuri Hamamcioglu si Munir Kazim Hamamcioglu au pretins ca sunt proprietarii imobilului din Bulevardul Mihail Kogalniceanu, nr.41. Cei doi sustineau, in solicitarea adresata Primariei Capitalei, ca sunt mostenitorii de drept ai lui Hamandji Zade Mustafa Zeki, un pretins unchi al lor, care a cumparat cladirea in anul 1941. Nu numai ca nu exista o dovada concreta a legaturii celor doi cetateni turci pusi in posesie de Basescu cu cel care ar fi cumparat imobilul in 1941, dar insiruirea de nume privitoare la arborele genealogic al "mostenitorilor" lasa de dorit. Mai exact, ei sustin ca sunt fii lui Ibrahim Nihat Hamamcioglu, fiul lui Hatice Murvet Hamamcioglu. Aceasta ar fi sora defunctului Mustafa Zeki Hamamcioglu, care ar fi una si aceeasi persoana cu Hamandji Zade Mustafa Zeki, adica presupusul cumparator din 1941 al imobilului din Bulevardul Mihail Kogalniceanu. In acest scop, revendicatorii au depus la dosar o decizie a Tribunalului Judecatoriei de Pace Saryer din Istanbul, Turcia, autentificata de Consulatul General Roman din Istanbul. Numai ca in respectiva decizie nu se face nici o legatura intre cel care ar fi cumparat imobilul din Bulevardul Mihail Kogalniceanu, respectiv Hamandji Zade Mustafa Zeki si Mustafa Zeki Hamamcioglu. Mai mult, in decizia din Turcia nu se face referire decat la faptul nepotii improprietariti peste noapte de Basescu ar fi mostenitorii unchiului lor, dar nu si la ce mostenesc acestia. Cert este ca decizia tribunalului din Istanbul a stat la baza deciziei date de primarul Basescu. Halucinant este ca in respectiva hotarare se precizeaza ca Mustafa Zeki Hamamcioglu "fiul lui Nuri si al lui Emine, nascut in anul 1313, inregistrat in Populatie in Istanbul, Saryer, Cartierul Central (...) a decedat in anul 1973". Astfel, conform documentului depus de cei doi asa-zisi mostenitori, Mustafa Zeki Hamamcioglu a trait aproximativ sase secole. Nimanui nu i s-a parut suspect acest lucru. Nici macar primarului de atunci Traian Basescu. Aberatii de acest gen se tin lant. De exemplu, din actul cu pricina reiese ca Hatice Murvet Hamamcioglu, s-a nascut si a murit in acelasi an, adica 1975, dar "l-a lasat drept mostenitor pe fiul sau nascut in anul 1328!". Si, ca tacamul sa fie complet, "in urma decesului lui Ibrahim Nihat Hamamcioglu (n.r. - tatal celor doi revendicatori) din data de 16.7.1994" au ramas mostenitori doi fii, adica cei doi frati care au revendicat imobilul de pe Bulevardul Kogalniceanu.
Ilegalitatea lui Basescu demonstrata in instanta
Un aspect interesant al acestei povesti cu iz penal este "legalizarea" hotararii turcesti. Potrivit articolului 170 din Legea 105/1992, decizia tribunalului din Istanbul trebuia sa fie recunoscuta pe raza teritoriala a locului unde este revendicat imobilul, adica in Bucuresti.
Faptul ca nu s-a intamplat asa este demonstrat de actul eliberat de Tribunalul Timis, care a emis Sentinta Civila nr. 608 abia in data de 19 mai 2004, adica la aproape un an de la decizia de restituire a imobilului data de Traian Basescu, in calitate de primar. Instanta din Timisoara a stabilit ca unul dintre turci, Nuri Hamamcioglu, si-a dat in judecata fratele, pe Munir Kazim Hamamcioglu pentru a da "autoritate de lucru judecat deciziei nr.774/19/07.2001, pronuntata de catre Tribunalul de Pace Sariyer, Istanbul, Turcia". Cu alte cuvinte, ca sa intre in legalitate, cei doi turci, sfatuiti de avocata Dana Rusinaru, au obtinut o hotarare judecatoreasca dandu-se in judecata unul pe celalalt.
Cu sau fara voie, Tribunalul Timis demonstreaza insa ilegalitatea facuta de fostul primar Traian Basescu. Astfel, in motivarea deciziei din Sentinta Civila nr.608 din data de 19 mai 2004 se precizeaza clar: "In motivare reclamantul arata ca decizia a carei recunoastere o solicita partile (adica fratii Hamamcioglu - n.r.), a fost solicitata de catre acestia in Turcia pentru a o folosi la Primaria Municipiului Bucuresti, in vederea exercitarii drepturilor de restituire prevazute de Legea nr. 10/2001 (...) Pentru a avea autoritate de lucru judecata fata de aceasta institutie (Primaria Capitalei - n.r.), hotararea trebuie recunoscuta in Romania". Astfel, instanta a demonstrat faptul ca Decizia primarului Basescu este ilegala, atat timp cat a fost data inainte ca hotararea din Turcia sa fie recunoscuta in Romania.
O alta aberatie care ar fi trebuit sa atraga atentia semnatarilor deciziei de punere in posesie a celor doi cetateni turci este faptul ca Decizia 1048/2003, semnata de Traian Basescu se contrazice flagrant la articolul 1. Mai intai se precizeaza ca imobilul se restituie "in natura" in proprietatea lui Nuri si Munir Hamamcioglu, cu exceptia apartamentelor vandute in baza Legii 112/1995 si Legii 4/1973. Apoi, se precizeaza ca "se vor stabili masuratori reparatorii in echivalent pentru apartamentele vandute in baza Legii 112/1995". Proprietarii actuali au cumparat de la stat apartamentele din blocul situat in Bulevardul Mihail Kogalniceanu nr.41, in baza Legii 112/1995 si a Legii 4/1973.
Judecata turceasca
In ciuda acestor aspecte, cei doi turci au intrat in posesia cladirii din centrul Capitalei. Mai grav, primarul general Basescu a decis improprietarirea fratilor Hamamcioglu inainte ca hotararea instantei din Istanbul sa fie recunoscuta in Romania si in timp ce turcii si Asociatia de Proprietari erau in litigiu.
Pe scurt, traseul revendicarii cerute de cei doi cetateni turci este urmatorul: in 2001 au depus la Primaria Capitalei notificarea nr.1835 din 31.07.2001, pentru restituirea imobilului; in acelasi an dau in judecata Asociatia de Proprietari si pe cei opt proprietari in parte pentru anularea contractelor de vanzare - cumparare; in iunie 2003, Traian Basescu emite dispozitia de punere in posesie; in noiembrie 2003, Judecatoria Sectorului 5 respinge actiunea formulata de cetatenii turci datorita calitatii procesuale active a acestora. Mai exact, instanta motiveaza ca decizia tribunalului din Turcia trebuie mai intai recunoscuta in Romania si apoi se poate discuta despre o eventuala mostenire. Cu toatea acestea, in februarie 2004, Administratia Fondului Locativ ii pune in posesie pe turci cu apartamentul nr. 2 din imobil unde, chipurile, ar fi existat Biroul Asociatiei de Locatari. Ei sustin ca exista un contract de vanzare-cumparare intre ICRAL Cotroceni si Asociatie, fapt negat de propietari.
Turcii nu se lasa impresionati de hotararea Judecatoriei Sectorului 5 si au atacat sentinta la Curtea de Apel in mai 2004. Tot in acelasi an, ei obtin, uimitor de repede, de la Tribunalul Timis o sentinta de recunoastere a deciziei Tribunalului din Turcia. In 2005, Curtea de Apel isi declina competenta si cauza este trimisa Tribunalului Bucuresti. Care admite, in 2006, cererea de recurs, desfiinteaza sentinta Judecatoriei Sectorului 5 si trimite cauza aceleiasi instante pentru rejudecare.
Tratate internationale, incalcate
Un alt aspect care pune la indoiala buna-credinta a fostului primar general ajuns intre timp presedinte este faptul ca, in decizia de punere in posesie a celor doi turci nu s-a tinut cont de reglementari legale internationale.
Mai precis, conform sesizarilor facute de Asociatia de Proprietari din imobilul din Kogalniceanu 41, a fost incalcata chiar si Legea 10/2001, aceeasi in baza careia Traian Basescu a dispus retrocedarea catre cetatenii turci. Potrivit articolului 5 din aceasta lege, "nu sunt indreptatite la restituire sau alte masuri reparatorii persoanele care au primit despagubiri potrivit acordurilor internationale incheiate de Romania privind reglementarea problemelor financiare in suspensie". In anexa acestei legi sunt enumerate mai multe acorduri internationale semnate de Romania cu alte state prin care tarile in cauza nu mai au pretentii asupra teritoriilor sau imobilelor detinute inainte de 1965 pe teritoriul actual. Printre acestea, se numara si acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Turcia, semnat la Bucuresti la 22 iunie 1965, ratificat prin Decretul nr. 623 din 19 august 1965, intrat in vigoare pe data de 15 martie 1967.
De asemenea, normele metodologice din 18.04.2003 privitoare la aplicarea Legii 10/2001 indica faptul ca pentru asigurarea exigentelor articolului 5 din aceasta lege, nu este necesara lista nominala a persoanelor care au beneficiat de masuri repartorii in baza unor tratate internationale, deoarece este suficienta existenta acestor acorduri internationale.
Deasupra legii
In Dispozitia 1048/2003, semnata de fostul primar general Traian Basescu la articolul 4 se precizeaza: "Prezenta dispozitie face dovada propietatii asupra imobilului si constituie titlu executoriu dupa indeplinirea formalitatilor de publicitate imobiliara". Cu alte cuvinte, actualul sef al statului nu a asteptat o decizie a instantei in acest caz si si-a asumat dreptul de a da celor doi turci un imobil intr-o zona centrala extrem de valoroasa.
Proprietarul nu exista in acte
Pe lista Caselor Nationalizate nu exista numele lui Hamandji Zade Mustafa Zeki, pretinsul proprietar care ar fi cumparat imobilul in anul 1941. Cu toate acestea, in hotararea primariei apare un anume Hamandji Z. Acesta este asa-zisul unchi al celor doi frati Hamamcioglu care au primit blocul din partea lui Basescu. Interesant este ca, la scurt timp dupa decizia Primariei Capitalei, cei doi turci si-au stabilit "domiciliul declarat" in Timisoara, locul de unde este si avocata lor dar si unde s-a dat acea sentinta prin care au legalizat hotararea instantei din Turcia.
Cert este ca in prezent foarte multi batrani sunt in pericol de a fi aruncati in strada din cauza deciziei fostului primar Basescu. "In acest bloc vechi locuiesc multi batrani care nu ar putea face fata unui proces. Eu am ramas surprins de motivele invocate de Primaria Capitalei in acea decizie de retrocedare. Cu toate ca am trimis memorii si la instante, si la Presedintie situatia nu s-a rezolvat", ne-a declarat presedintele Asociatiei de Proprietari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.