Autoritatile americane i-au administrat lui David Hicks, supranumit "talibanul australian", detinut de cinci ani la baza americana Guantanamo, un sedativ impotriva vointei sale, inainte de a fi inculpat, a denuntat luni avocatul militar al acestuia,
Autoritatile americane i-au administrat lui David Hicks, supranumit "talibanul australian", detinut de cinci ani la baza americana Guantanamo, un sedativ impotriva vointei sale, inainte de a fi inculpat, a denuntat luni avocatul militar al acestuia, citat de AFP. Comandantul Michael Mori a declarat ca un responsabil american i-a dat clientului sau un medicament pentru a-i atenua durerea de stomac. "David l-a luat si a avut efectivul unui sedative", a afirmat militarul pentru postul de radio ABC. "Tot ceea ce isi aminteste este ca a fost dus in celula sa si ca cineva ii vorbea de acuzatii, dar nu putea intelege exact ce se intampla. Efectul a durat aproape 24 de ore", a explicat avocatul. Un purtator de cuvant al Pentagonului a afirmat ca responsabilii americani ancheteaza aceste acuzatii, subliniind ca Hicks este "tratat uman in detentie". Philip Ruddock, procuror general australian, a anuntat ca autoritatile americane au fost informate in legatura cu aceste acuzatii. Hicks va fi judecat in 28 martie pentru "sustinere logistica acordata unei intreprinderi teroriste", dupa ce a fost inculpat oficial in 1 martie. Cazul lui Hicks a generat o serie de tensiuni in relatia dintre Washington si Sydney, parteneri in "razboiul impotriva terorismului". David Hicks, in varsta de 31 de ani, a fost capturat in decembrie 2001 in Afganistan, unde ar fi luptat alaturi de talibani. El a fost primul detinut inculpat in baza unei noi legi americane prin care au fost autorizate tribunalele de exceptie pentru judecarea prizonierilor de la Guantanamo.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.