Claudiu Saftoiu si-a inaintat, ieri, Parlamentului Romaniei demisia din functia de director al Serviciului de Informatii Externe (SIE). Potrivit unui comunicat oficial al SIE, "presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, in calitatea sa de prese
Claudiu Saftoiu si-a inaintat, ieri, Parlamentului Romaniei demisia din functia de director al Serviciului de Informatii Externe (SIE). Potrivit unui comunicat oficial al SIE, "presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, in calitatea sa de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, a fost informat asupra acesteia". Claudiu Saftoiu lasa SIE cu o Comisie parlamentara ce va ancheta posibilitatea interceptarii ilegale a telefoanelor de catre Serviciul pe care l-a condus.
Ziarul ZIUA solicita un control parlamentar la nivelul tuturor institutiilor din sistemul securitatii nationale ( SRI, SIE, STS, SPP, Ministerul Apararii, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Justitiei etc) pentru a verifica legalitatea detinerii unor echipamente de interceptare a comunicatiilor si a legalitatii folosirii acestora. De asemenea, in baza sesizarilor facute de SRI catre Parchetului General si Ministerul de Interne, conform declaratiilor lui Radu Timofte, organele de ancheta ar trebui sa declanseze controle asupra persoanelor fizice sau juririce care au importat aparatura care permite interceptarea convorbirilor telefonice.
Demisia lui Saftoiu survine ca urmare a declaratiilor facute de acesta, saptamana trecuta, in timpul audierilor la Comisia parlamentara de ancheta privind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu. In timpul discutiei cu parlamentarii, Claudiu Saftoiu afirma ca SIE desfasoara actiuni operative pe teritoriul Romaniei, inclusiv interceptari ale convorbirilor telefonice. O alta gafa a lui Claudiu Saftoiu a fost aceea de a repeta ca SIE face interceptari in baza unui mandat emis de procurorul general. Aici a fost greseala pe care a facut-o fostul consilier al lui Basescu si care l-a costat functia, deoarece legea spune ca judecatorul este cel care emite un mandat pentru ascultarea telefonului unei persoane. Saftoiu a admis, ulterior, ca s-a exprimat gresit: "Confuzia este regretabila si imi apartine", preciza Saftoiu intr-o scrisoare transmisa lui Dan Voiculescu, presedintele Comisiei de ancheta parlamentara asupra presedintelui Traian Basescu.
In dizgratia generalilor
Potrivit unor informatii neoficiale, dupa gafele facute de Claudiu Saftoiu in timpul audierilor, ofiterii superiori din SIE l-au admonestat pe Saftoiu pentru modul cum s-a prezentat la audieri si l-au obligat sa-si asume gafele facute, asa explicandu-se si scrisoarea pe care Saftoiu i-a trimis-o lui Dan Voiculescu si comunicatul de presa emis de SIE in 15 martie. In respectivul comunicat de presa, SIE anunta ca "a propus Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului de Informatii Externe organizarea unei intalniri avand ca tematica modalitatea de realizare a interceptarilor in cadrul SIE". Totodata, in cazul in care se va aprecia ca necesar, SIE si-a exprimat disponibilitatea de a prezenta unei subcomisii cadrul legal si metodologia pe care se bazeaza activitatea de interceptare a comunicatiilor.
Solicitarea este necesara pentru clarificarea comentariilor publice pe marginea depozitiei facute de directorul SIE in fata Comisiei comune de ancheta in vederea analizarii propunerii de suspendare a Presedintelui Romaniei". In privinta legalitatii efectuarii unor interceptari telefonice, SIE le face in baza Legii Nr. 1/1998 modificata, privind organizarea si functionarea Serviciului de Informatii Externe. La articolul 10 din aceasta lege se mentioneaza ca "Serviciul de Informatii Externe este autorizat sa foloseasca persoane juridice sub acoperire, infiintate in conditiile legii, sa utilizeze metode specifice, sa creeze si sa detina mijloace adecvate pentru obtinerea, verificarea, protectia, evaluarea, valorificarea si stocarea datelor si informatiilor referitoare la siguranta nationala". (Doru DRAGOMIR)
Toate serviciile ne asculta
Chiar daca unii parlamentari sustin ca doar SRI este autoritatea care poate efectua interceptari in baza unui mandat al judecatorului, din informatiile noastre, tehnica de interceptari telefonice detin mai multe Directii si Servicii secrete.
Directia Generala de Informatii a Apararii, Directia Nationala Anticoruptie, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Directia Generala de Informatii si Protectie Interna si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism dispun de asemenea aparatura. Din cauza formularilor ambigue din Legea 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei si din legile de organizare si functionare ale institutiilor din domeniul sigurantei nationale s-a ajuns in situatia ca orice structura militara din domeniu sa-si procure si sa foloseasca tehnica pentru interceptarea convorbirilor telefonice. In momentul de fata se impune reglementarea acestei probleme a interceptarilor pentru a se stabili clar cine este autoritatea unica ce poate detine asemenea aparatura, mai ales ca exista si firme particulare de investigatii si protectie care si-au procurat tehnica de interceptari pe care o folosesc ilegal. Inainte de a fi investit in functia de director al SIE, Claudiu Saftoiu a detinut functia de consilier prezidential, in cadrul Departamentului Politic al Administratiei Prezidentiale. In momentul de fata, conducerea SIE este asigurata de generalii maiori Silviu Predoiu si Vasilica Sarca. Noul director al SIE urmeaza sa fie nominalizat de seful statului si validat de Parlament. Cariera lui Saftoiu la conducerea SIE nu a durat decat 5 luni si 15 zile, fiind cel mai scurt mandat al unui director al SIE. (D.D.)
Timofte: Intercepteaza si persoanele private
Fostul director al SRI Radu Timofte a sustinut ieri la Comisia parlamentara de anchetare a lui Basescu faptul ca exista persoane private si grupuri de interese care au posibilitatea financiara de a achizitiona si detine aparatura speciala pentru a efectua interceptari ilegale.
"Va pot spune cu certitudine ca nu atat institutiile sunt cele care efectueaza interceptarile la care va referiti, cat mai degraba unele persoane care au posibilitati materiale sa achizitioneze aparatura pentru a efectua interceptari si e mai usor sa se arate cu degetul in special catre SRI ca a efectuat interceptari nelegale, decat sa se spuna ca cetatenul X a procurat aparatura si efectueaza interceptari", a insistat Timofte. El a mentionat ca "cetateanul X" la care s-a referit poate fi si "persoana privata si grupuri de interese", dar nu doreste sa faca el public numele acestora, deoarece in timpul cand a fost director al SRI a sesizat neregulile Parchetului General si in special Ministerului de Interne. Radu Timofte a mai spus ca la cea de-a doua audiere a sa in Comisia de ancheta privind suspendarea presedintelui Traian Basescu, membrii comisiei au insistat asupra posibilitatii existentei aparaturii de interceptare si la alte institutii.
"I-am rugat pe colegi sa se intereseze la acele institutii pentru ca SRI nu are dreptul de control, de exemplu la SIE, MAI, DNA, Parchet", a adaugat fostul director al SRI. (V.D.)
Saftoiu lasa SIE cu o comisie pe cap
Birourile Permanente ale celor doua Camere au decis ieri infiintarea unei comisii parlamentare care sa ancheteze posibilitatea interceptarii ilegale a telefoanelor de catre SIE.
Decizia a fost luata dupa ce, saptamana trecuta, liderul PC Dan Voiculescu a trimis conducerii Camerei Deputatilor doua scrisori in care a sesizat faptul ca, in urma audierii sefului SIE Claudiu Saftoiu, ar rezulta ca este posibil ca Serviciul si alte institutii ale statului sa fi interceptat ilegal telefoane. Ca urmare a scrisorilor trimise de Voiculescu, membrii Birourilor Permanente au ajuns la concluzia ca se impune crearea unei astfel de comisii. "Fara rezerve, membrii Birourilor au considerat ca este o situatie speciala care necesita o comisie speciala de ancheta", a anuntat ieri secretarul Camerei Ioan Munteanu. El a aratat ca "se pare ca s-ar fi interceptat telefoanele fara aprobare legala si se pare ca lucrurile se extind si la alte institutii, nu numai la SIE". Potrivit lui Munteanu, PSD si PRM vor depune, in acest sens, un proiect de hotarare de infiintare a comisiei de ancheta, iar saptamana viitoare liderii grupurilor parlamentare vor decide si componenta comisiei. Secretarul Camerei a mai explicat ca, desi directorul SIE Claudiu Saftoiu si-a dat demisia, Serviciul are directori adjuncti care sa raspunda de activitatea Serviciului. (R.I.P.)
PSD: "Confirmarea statului politienesc"
"Demisia lui Claudiu Saftoiu din functia de sef al SIE confirma constituirea unui stat politienesc", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, vicepresedintele PSD Liviu Dragnea. "Daca cineva mai avea dubii in privinta oportunitatii comisiei de ancheta (n.r. - privind faptele sefului statului), ceea ce s-a intamplat astazi, prin demisia lui Claudiu Saftoiu, cred ca nu mai lasa loc de dubii. Plecarea lui Claudiu Saftoiu nu rezolva criza, ba, dimpotriva, nu face decat sa o confirme", a sustinut Dragnea.
In opinia sa, Claudiu Saftoiu a plecat de frica, in conditiile in care liderul PSD, Mircea Geoana, a solicitat, in urma cu zece zile, infiintarea unei comisii speciale de ancheta in privinta interceptarilor ilegale. "Se pare ca Ministerul Justitiei, cele doua Parchete, au aparatura tehnica de interceptare si practica interceptari ilegale", a afirmat Dragnea. In opinia sa, un bun director al SIE trebuie sa fie un profesionst si "nu o unealta sau un amator". Dragnea a sustinut insa ca, sub nicio forma, liderul PSD nu are mandat, la consultarile de la Palatul Cotroceni, pentru a discuta despre nominalizarea unui nou sef SIE. (R.A.)
PRM: Singurul gest corect
Demisia este singurul gest corect pe care Claudiu Saftoiu l-a facut in exercitarea functiei, a declarat ieri pentru Rompres, vicepresedintele executiv al PRM, deputatul Lucian Bolcas. "Este singurul lucru de apreciat pe care l-a facut atat in calitate de consilier prezidential, cat si in cea de director al Serviciului de Informatii Externe", a subliniat Bolcas. El a spus ca gestul lui Claudiu Saftoiu justifica in mod direct votul negativ pe care PRM l-a dat in Parlament la numirea acestuia in functia de director al SIE. "Rusinea acestei demisii apartine celor care l-au propus si l-au sustinut", a afirmat deputatul PRM. (R.G.)
UDMR: Era incompetent
Deputatul UDMR Kelemen Hunor considera ca Saftoiu a fost ales in functia de director al SIE "pe baza clientelismului politic si nu a competentei", iar "palaria era prea mare pentru acesta". Kelemen Hunor a declarat ieri pentru Mediafax, ca motivatia demisiei directorului SIE ar trebui cautata in afirmatiile facute de Claudiu Saftoiu legate de interceptarile telefonice saptamana trecuta, in fata Comisiei de anchete parlamentare condusa de Dan Voiculescu. "Banuiesc ca a zis adevarul si cred ca pe aici trebuie cautata motivatia demisiei domnului Claudiu Saftoiu", a opinat Kelemen Hunor, care considera ca Saftoiu nu a putut sa faca fata dupa cateva luni provocarilor functiei de director al SIE. (R.I.P.)
Felix merge mai departe
Liderul conservatorilor Dan Voiculescu a spus ieri ca demisia directorului SIE Claudiu Saftoiu este un "gest de normalitate", dar aceasta nu rezolva problema interceptarilor nelegale ale telefoanelor. "Nu rezolva problema care este de fond. Nu ne vom opri, nu ne intereseaza demisia unui om, ne intereseaza ca in Romania sa nu fie intercepate nelegal telefoanele", a adaugat Voiculescu. Potrivit liderului conservator, in Romania, la ora actuala, se fac interceptari nelegale de catre SIE si de alte institutii. Intrebat ce se va intampla cu Claudiu Saftoiu, Voiculescu a raspuns ca nu este problema comisiei pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu. El a precizat, insa, ca fostul director SIE ar trebui sa fie intrebat in legatura cu "filmul derularii demisiei sale". (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.