Oamenii apropiati presedintelui incep sa-si piarda pozitiile-cheie detinute in stat.  Dupa plecarea lui Sergiu Medar de la Cotroceni, ieri, Claudiu Saftoiu a renuntat la sefia SIE. Mai mult, nici Adriana Saftoiu nu se simte bine  in preajm
Oamenii apropiati presedintelui incep sa-si piarda pozitiile-cheie detinute in stat. Dupa plecarea lui Sergiu Medar de la Cotroceni, ieri, Claudiu Saftoiu a renuntat la sefia SIE. Mai mult, nici Adriana Saftoiu nu se simte bine in preajma presedintelui. Demisia lui Saftoiu vine dupa ce a declarat ca serviciul pe care l-a condus a interceptat convorbiri pe baza unui mandat de la procuror, desi legislatia prevede ca astfel de actiuni se deruleaza numai sub auspiciile unui judecator

Pasul inapoi facut de Saftoiu trebuie raportat la un context mult mai larg. Atåt in interiorul Guvernului, cåt si la Presedintie, PD si Basescu duc o lupta pentru a nu iesi din carti. Astfel, chiar daca PD va retrage din guvern anumiti ministri, democratii vor face alte nominalizari. De cealalta parte, seful statului incearca sa-si creeze un guvern din umbra la Cotroceni. Urmatorul pas va fi, dupa cåte se pare, aducerea Monicai Macovei in curtea Cotroceniului

De ce nu-i pica bine presedintelui demisia? Basescu l-a impus cu greu Parlamentului pe Claudiu Saftoiu. Fostul consilier prezidential a fost ales de Legislativ pe 4 octombrie 2006 director al SIE „la pachet“ cu George Maior. La vremea respectiva, seful statului a oferit PSD SRI-ul pentru a-si asigura voturile pentru Claudiu Saftoiu. Negocierile au fost purtate tocmai pentru ca seful statului nu avea nici la vremea respectiva sustinere in Parlament.

Oamenii apropiati presedintelui incep sa-si piarda pozitiile-cheie detinute in stat. Dupa plecarea lui Sergiu Medar de la Cotroceni, ieri, Claudiu Saftoiu a renuntat la sefia SIE. Presedintele este pe cale sa-si piarda si influenta din Guvern. Astfel, doi pioni importanti ai PD, respectiv Monica Macovei si Vasile Blaga (in conflict cu presedintele, dar un politician ce detine un portofoliu „greu“ in Guvern), risca sa fie inlaturati de Tariceanu din Executiv. Nici purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, sotia fostului director al SIE, nu se simte bine in preajma presedintelui.

Conducerea Parlamentului a decis, ieri, ca se impune consituirea unei comisii parlamentare de ancheta care sa clarifice afirmatiile lui Claudiu Saftoiu de saptamana trecuta potrivit caruia SIE ar face interceptari ale convorbirilor telefonice cu mandat de la procuror, desi legislatia prevede ca un eventual mandat de ascultare se emite de catre judecator. Claudiu Saftoiu a facut aceste declaratii in fata Comisiei de suspendare a presedintelui conduse de Dan Voiculescu, care a sesizat birourile permanente. „Membrii Comisiei au ajuns la concluzia ca este posibil ca unele dintre actiunile de interceptare a comunicatiilor efectuate de statul roman sa constituie fapte grave de incalcare a drepturilor si libertatilor individuale“, se precizeaza in scrisoarea lui Voiculescu. La randul sau, Saftoiu a recunoscut ca a facut o confuzie pentru ca nu se astepta la acele intrebari din partea Comisiei de suspendare. In plus, fostul director al SIE a precizat ulterior ca mandatele de interceptare se dau cu respectarea legislatiei in vigoare, adica de judecator. Precizarile lui Saftoiu nu au fost suficiente, iar parlamentarii il vor chema la audieri. In birourile permanente, toti liderii au fost de acord cu o comisie speciala de ancheta, cu exceptia democratilor. Cristian Radulescu (PD) a explicat ca s-a opus unei asemenea comisii, intrucat eventualele nereguli de la SIE puteau fi verificate de catre Comisia comuna de control a activitatii SIE. Deputatul democrat a mai spus ca noua comisie de ancheta a interceptarilor ar urma sa se ocupe si de DIICOT si DNA. Liderii PSD si PRM se vor ocupa de redactarea textului unei hotarari a Parlamentului pentru infiintarea unei comisii speciale de ancheta a interceptarilor, urmand ca proiectul sa fie supus votului plenului in sedinta comuna de maine. Afirmatiile lui Saftoiu nu au ramas netaxate. Ieri, un cotidian central a dat publicitatii stenograma sedintei Comisiei antiprezidentiale unde fostul director al SIE a dat cu subsemnatul.

SIE a vrut sa repare gafa
Conducerea SIE a reactionat saptamana trecuta si a propus Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului de Informatii Externe organizarea unei intalniri avand ca tematica modalitatea de realizare a interceptarilor in cadrul SIE. Intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei, SIE isi arata, de asemenea, disponibilitatea, daca este necesar, de a prezenta unei subcomisii parlamentare cadrul legal si metodologia pe care se bazeaza activitatea de interceptare a comunicatiilor.

Impus cu greu
Presedintele Basescu l-a impus cu greu Parlamentului pe Claudiu Saftoiu. Fostul consilier preziderntial a fost ales de Legisaltiv pe 4 octombrie 2006 director al SIE la pachet cu George Maior. Basescu a negociat la sange numirea lui Saftoiu. La vremea respectiva, seful statului a oferit PSD SRI-ul pentru a-si asigura voturile pentru Saftoiu. Negocierile au fost purtate tocmai pentru ca presedintele nu avea nici atunci sustinere in Parlament. Cu riscul de a-i supara pre liberali care si-au dorit sefia SRI, Basescu a profitat de „darul“ facut PSD, impunandu-l fara drept de apel pe Claudiu Saftoiu Parlamentului.

Se fac interceptari ilegale
Fostul sef al SRI Radu Timofte a declarat, ieri, ca are cunostinta de faptul ca se fac interceptari ilegale, dar nu de serviciile secrete, ci de anumite firme si grupuri de interese care au posibilitatea sa achizitioneze tehnica necesara.

Tariceanu: Demisia a fost fundamentata


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.