Tribunalul Bucuresti a anulat ieri solicitarea Asociatiei Victimelor Mineriadelor (AVM) de a interveni in procesul in care Miron Cozma solicita statului roman despagubiri de patru milioane de euro, pe motiv ca ar fi fost detinut ilegal 178 de zile, d
Tribunalul Bucuresti a anulat ieri solicitarea Asociatiei Victimelor Mineriadelor (AVM) de a interveni in procesul in care Miron Cozma solicita statului roman despagubiri de patru milioane de euro, pe motiv ca ar fi fost detinut ilegal 178 de zile, dupa ce a fost gratiat de fostul presedinte Ion Iliescu. Magistratii au anulat cererea intrucat AVM a trimis documentul nesemnat si nu a raspuns somatiei judecatorilor in acest sens. De asemenea, la termenul de ieri, nici un reprezentant al asociatiei nu a fost prezent in instanta, desi au fost citati. Anularea cererii asociatiei atrage, implicit, si respingerea solicitarii prin care AVM propunea ca despagubirile revendicate de Cozma sa fie platite, in cazul in care instanta le aproba, de catre Ion Iliescu. Tot la termenul de ieri, instanta l-a audiat in calitate de martor pe Tudor Petre, prietenul familiei Cozma, care a declarat ca rearestarea fostului lider al minerilor a bulversat intreaga familie a acestuia, dar in principal pe fiica lui, Miruna, care avea 12 ani in momentul gratierii. Potrivit martorului, Miruna nu a inteles atunci de ce Cozma a stat doar o zi acasa, iar dupa ce tatal ei a fost luat de politisti, s-a izolat de cei din jur, suferind o trauma psihica. Pe 15 decembrie 2004, cu cateva zile inainte de expirarea mandatului sau, fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a semnat un decret prin care il gratia pe Cozma, pentru cei 18 ani de inchisoare la care acesta a fost condamnat. La presiunea opiniei publice insa, fostul presedinte a revocat decretul de gratiere pe 17 decembrie 2004. Intre timp, Cozma a fost pus in libertate, dar a fost retinut pe 17 decembrie 2004, in apropierea vilei sale din Timisoara si apoi reincarcerat. (A.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.