Un elvetian de 57 de ani poate sa primeasca de la 7 la 75 de ani de inchisoare dupa ce a pledat vinovat de a-l fi insultat pe regele Thailandei, Bhumibol Adulyadej, un delict grav in tara respectiva. Oliver Jufer a fost arestat dupa ce a murdarit cu
Un elvetian de 57 de ani poate sa primeasca de la 7 la 75 de ani de inchisoare dupa ce a pledat vinovat de a-l fi insultat pe regele Thailandei, Bhumibol Adulyadej, un delict grav in tara respectiva. Oliver Jufer a fost arestat dupa ce a murdarit cu grafitti cateva din portretele suveranului in orasul Chiang Mai, aflat la 700 kilometri nord de Bangkok.
Delictul sau a fost inregistrat de camere de supraveghere puse special sa pazeasca portretele. Rapoartele politiei spun ca Jufer era beat cand a profanat portretele pe 5 decembrie, data la care se sarbatoreste ziua regelui si este sarbatoare nationala. Momentan, cazul lui este judecat.
Jurnalistul BBC Jonathan Head, care se afla in Chiang Mai, spune ca acest caz arunca lumina aspura legislatiei stricte ale legii de les-majestate in Thailanda, care duce la prohibitia oricarei critici fata de monarhie. Jurnalistii nu au fost admisi in sala de judecata si au asteptat rezultatul sedintei afara. "Nu vrem ca poporul thailandez sa stie despre acest caz", a spus el.
Imaginea monarhiei este foarte bine aparata. Media locala nu are voie decat sa laude regele, spune corespondentul. Atasamentul poporului fata de monarh este sincer, dar legile draconice ii fac pe majoritatea thailandezilor nici macar sa nu discute despre el. Chiar regele insusi nu e total de acord cu aceste legi. Intr-un discurs recent a spus ca este gresit sa fie pus deasupra oricarei critici.
Cativa cetateni straini au fost pusi in fata unor acuzatii similare. Cei mai multi dintre ei a trebuit sa parasesca Thailanda.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.