Presiunile pentru incheierea unor contracte cu energie defavorabile statului au incetat, sustine ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, care considera ca "baietii destepti nu mai exista".
"Din ianuarie, de la instalarea me
Presiunile pentru incheierea unor contracte cu energie defavorabile statului au incetat, sustine ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, care considera ca "baietii destepti nu mai exista".
"Din ianuarie, de la instalarea mea ca ministru, nu am primit nici un telefon pentru a influenta preturile sau politica energetica", a declarat, ieri, la Iasi, intr-o conferinta de presa, Varujan Vosganian, informeaza Mediafax. Ministrul sustine ca ponderea contractelor preferentiale, cu energie ieftina, va scadea treptat, pe masura ce acestea vor expira. Vosganian a prezentat o situatie actualizata a contractelor cu energie, aflate in derulare. "50% dintre contracte sunt incheiate la preturile stabilite de ANRE. Alte 28% din contracte au fost stabilite la pretul pietei libere si doar 22% sunt contractele cu energie ieftina. Noi estimam ca pana la sfarsitul acestui an ponderea lor va scadea sub 10%. Acestea se adreseaza in special marilor consumatori si au fost incheiate pe perioade mai lungi, de ordinul anilor", a adaugat ministrul Economiei. Sintagma "baietii destepti" a fost lansata de presedintele Traian Basescu atunci cand a criticat firmele care iau energie electrica de la Hidroelectrica la preturi mici si o revand la preturi crescute unor companii de stat si private, carora li se refuza furnizarea directa de energie.
Pe de alta parte, ministrul Economiei a mai declarat ca Romania isi va asigura independenta energetica in proportie de peste 90% pana in anul 2015, dupa ce vor fi finalizate investitiile din Valea Jiului si de la centrala nucleara din Cernavoda. "Romania isi va asigura necesarul de energie din surse interne. Astfel, 32% din necesarul de energie va fi acoperit de reactoarele nucleare, alte 30% din hidrocentrale, iar peste 20% va proveni din surse regenerabile si carbune. Restul constituie energia obtinuta din gaze naturale, insa in anul 2015 doar o treime o vor constitui importurile din Rusia", a spus Vosganian. Potrivit acestuia, investitiile de peste 50 milioane euro in exploatarile din Valea Jiului vor asigura carbunele necesar, iar Romania nu va mai fi nevoita sa importe acest tip de combustibil. La Cernavoda, investitia in reactoarele 3 si 4 va ajunge la 2,2 miliarde euro si va fi realizata printr-un parteneriat public-privat, termenul de executie fiind estimat in anul 2014. Reactorul 2 al centralei va functiona la capacitate maxima pana la sfarsitul acestui an, dupa ce in luna aprilie va fi pornit. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.