Romania nu mai are ministru de externe de sase saptamani, iar posturile de ambasador din 18 tari sunt vacante: diplomatia este ostatica razboiului dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu, spun analistii, relateaza AFP
Romania nu mai are ministru de externe de sase saptamani, iar posturile de ambasador din 18 tari sunt vacante: diplomatia este ostatica razboiului dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu, spun analistii, relateaza AFP, citata de NewsIn. La 31 ianuarie, un cotidian din Bucuresti dezvaluia ca doi muncitori romani fusesera arestati de fortele americane in Irak, sub acuzatia de spionaj. Mandru de exclusivitate, cotidianul era sigur ca acest caz va provoca o furtuna in Romania. Daca pentru cei doi muncitori aventura s-a incheiat la cateva zile de la publicarea articolului, fiind eliberati si primiti ca niste eroi in tara, ministrul de externe Razvan Ungureanu si-a pierdut postul, fiind acuzat de premier ca nu l-a informat despre acest incident. Considerat un apropiat al lui Basescu, Ungureanu mai fusese in dezacord cu premierul, in iunie 2006, cand a criticat anuntul facut de acesta privitor la o apropiata retragere a trupelor romane din Irak. Acest prim pas gresit i-a adus lui Ungureanu o mustrare din partea aripii radicale a Partidului Na tional Liberal al lui Tariceanu. Dar, in conditiile in care relatiile dintre presedinte si premier s-au degradat considerabil de atunci, ministrul a sfarsit prin a plati ponoasele pentru acest conflict, comenteaza AFP. La jumatatea lunii februarie, premierul il desemneaza pe succesorul in functie al lui Ungureanu, istoricul si eurodeputatul liberal Adrian Cioroianu. Alegerea este respinsa de Basescu, iar, la mai mult de o luna de atunci, presedintele refuza in continuare sa aprobe nominalizarea. „I-am spus lui Tariceanu ca desemnarea lui Cioroianu nu este o solutie buna si i-am recomandat sa gaseasca un diplomat experimentat“, a declarat vineri presedintele.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.