In urmatorii ani, Romania s-ar putea confrunta cu o criza energetica, daca nu privatizeaza in regim de urgenta sectorul de producere a energiei electrice, a declarat Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol. Afirmatia acestuia a fost confirmata
In urmatorii ani, Romania s-ar putea confrunta cu o criza energetica, daca nu privatizeaza in regim de urgenta sectorul de producere a energiei electrice, a declarat Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol. Afirmatia acestuia a fost confirmata si de directorul general al Directiei de Politici Energetice din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, Alexandru Sandulescu. "E nevoie de foarte multi bani in sistemul energetic si numai un investitor privat poate aduce acesti bani", a declarat Sandulescu. Romania are o singura solutie pentru a face rost de banii necesari "reinnoirii" sistemului energetic autohton, privatizarea tuturor capacitatilor de producere a energiei electrice, indiferent ca este vorba de termocentrale pe carbune, de hidrocentrale sau centrala nucleara de la Cernavoda.
In opinia oficialului MEC, sumele de care urmeaza sa beneficieze sectorul energetic din fondurile europene nu sunt suficiente pentru reabilitarea producatorilor de energie. "Sunt 600 de milioane de euro de care Romania urmeaza sa beneficieze in perioada 2007-2013, dar cea mai mare parte a banilor sunt directionati catre cresterea eficientei energetice", a explicat Alexandru Stanculescu. Patriciu declara ca ar trebui privatizata inclusiv centrala nucleara de la Cernavoda, pentru ca "nu mai exista nimic strategic intr-o economie globalizata". El a continuat, spunind: "am convingerea ca pretul energiei electrice ar fi mult mai scazut daca am trece la privatizare prin licitatie publica. Preturile vor creste atata timp cat nu va exista privatizare la producatorii de energie electrica". Complexul Energetic Rovinari a contractat spre vanzare o cantitate de energie mai mare decat capacitatea sa de productie. Pentru a-si onora contractele, complexul a fost nevoit sa cumpere energie de pe piata libera, la un pret cu 50% mai mare decat cel cu care vindea aceasta energie, ceea ce a dus la pierderi imense. In privinta Complexului Energetic Turceni, raportul indica faptul ca producatorul a furnizat energie dintr-un cos hidro-termo, provenita dintr-un contract cu Hidroelectrica, catre patru societati cu care acesta avea contracte, sub pretul pietei din acel moment, deci in pierdere pentru societate.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.