Urmatoarele sapte zile stau sub semnul saptamanii patimilor politice. Actorii participanti la viata publica se pregatesc pentru evenimente decisive, care vor marca profund scena politica. Premierul Tariceanu este somat de PSD sa prezinte formula Guve
Urmatoarele sapte zile stau sub semnul saptamanii patimilor politice. Actorii participanti la viata publica se pregatesc pentru evenimente decisive, care vor marca profund scena politica. Premierul Tariceanu este somat de PSD sa prezinte formula Guvernului restructurat. Decizia nu este simpla: o varianta fara PD l-ar putea costa functia, avand in vedere ca PSD poate bascula in ideea formarii unui guvern de uniune nationala. De altfel, atat liberalii, cat si democratii negociaza cu PSD: unii pentru sustinere, altii impotriva guvernului minoritar. Nici unul dintre cele doua partide nu a obtinut insa acordul ferm al social-democratilor. Pe de alta parte, daca liberalii nu vor gasi in Parlament voturile necesare sustinerii Cabinetului restructurat, ii cer lui Tariceanu sa-si depuna mandatul. Asa incat premierul calca acum pe pietre incinse. Consultarile de la Cotroceni par a fi inca un episod pentru clarificarea pozitiei PSD, in care presedintele Basescu va folosi toate argumentele necesare castigarii bunavointei "baietilor din Kiseleff 10". Emotiile pentru Cotroceni vin si dinspre Curtea Constitutionala. Institutia va decide daca comisia parlamentara de ancheta este in litera si spiritul Constitutiei. O decizie pozitiva va fi inca un punct pierdut de catre presedintele Basescu in razboiul cu Parlamentul. (Mihai TOADER)
Saptamana care urmeaza se anunta una furtunoasa pentru politicieni. Capul de afis il detin consultarile initiate de seful statului cu liderii partidelor parlamentare, care sunt asteptati marti si miercuri la Cotroceni. Oficial, intalnirea are ca scop gasirea unor solutii pentru iesirea din criza politica si reluarea temei votului uninominal. Neoficial, se asteapta ca presedintele Basescu sa propuna crearea unui guvern de uniune nationala cu un prim-ministru tehnocrat, cel mai probabil Mugur Isarescu. Astazi, conducerile PSD, PNL si PD se intrunesc, in sedinte separate, pentru a decide mandatul cu care se vor prezenta la consultari, dar si componenta delegatiilor.
Tot miercuri, Comisia de ancheta privind suspendarea sefului statului condusa de conservatorul Dan Voiculescu ar trebui sa depuna raportul, ca urmare a audierilor facute in ultimele doua saptamani. In aceeasi zi insa, Curtea Constitutionala se va pronunta asupra legalitatii forului anti-Basescu, ca urmare a sesizarii PD. Miercuri va fi o zi intensa pentru anchetatorul sef "Felix", Curtea de Apel Bucuresti urmand sa decida daca Voiculescu a facut sau nu politie politica. Conservatorul a sustinut recent ca, daca decizia Curtii ii va fi defavorabila, va urma exemplul Monei Musca si va demisiona din Parlament. In plus, tot miercuri, Senatul va dezbate motiunea simpla initata de PSD impotriva ministrului Invatamantului, Mihail Hardau, in conditiile in care Opozitia domina net aceasta Camera a Parlamentului.
In aceasta saptamana, premierul Calin Popescu Tariceanu este asteptat in plenul Parlamentului pentru a prezenta un raport pe teme referitoare la Consiliul European de primavara si la pozitiile adoptate de Romania pe aceste teme. Intentia premierului a fost taxata de liderul PSD Mircea Geoana, care i-a solicitat sa se ocupe, prioritar, de prezentarea unei formule de restructurare a Guvernului, cu care sa vina in fata Legislativtului. De altfel, saptamana aceasta expira si termenul pe care PSD l-a acordat lui Tariceanu pentru a veni cu o formula noua a Executivului, in caz contrar, social-democratii amenintand cu o motiune de cenzura sau cu anticipatele. (Raluca PAPADOPOL)
Viitorul lui Tariceanu depinde de Parlament
Liberalii ii cer premierului sa caute sprijin in Legislativ, iar in cazul in care nu va gasi sa-si depuna mandatul.
"Lucrurile vor trebui transate public. In acest moment, Cabinetul Tariceanu nu beneficiaza de 235 de voturi in Parlament. Aceasta este o situatie care nu poate dura pe termen lung. Trebuie gasita o formula: fie ca actualul Guvern gaseste o sustinere politica parlamentara - ceea ce nu inseamna ca si alte forte trebuie sa intre in Guvern, fie trebuie gasita o noua solutie guvernamentala. Aici, rolul primului-ministru este esential. El trebuie sa traga la un moment dat concluzia daca are sau nu sprijin in Parlament si, daca nu, sunt convins ca va sti sa se dea la o parte si sa ceara presedintelui o solutie politica", a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, in emisiunea Pro Vest, difuzata ieri la Pro TV. Si vicepresedintele PNL Teodor Atanasiu s-a referit, sambata, la posibilitatea ca premierul sa se retraga din functie daca nu va gasi sprijin in Parlament. El a declarat, conform Mediafax, ca liberalii vor ca primul-ministru sa caute sprijin in Parlament, iar daca nu va gasi sa-si depuna mandatul. "Normalitatea inseamna o viata politica parlamentara. Acolo va trebui Guvernul sa-si gaseasca sprijinul si majoritatea. Daca nu reuseste, va trebui sa plece. Atat timp cat un Guvern nu are o majoritate in Parlament nu-si poate continua activitatea", a spus Atanasiu. (O.B.)
Premierul, intre anticipate si guvern minoritar
PSD il ameninta cu alegeri anticipate daca premierul Calin Popescu Tariceanu nu va prezenta in Parlament un Guvern restructurat.
Vicepresedintele PSD, Dan Nica, a declarat ieri, ca, in cazul in care premierul nu va veni saptamana viitoare cu o noua formula guvernamentala, social-democratii vor explora si alte variante, cum ar fi organizarea de alegeri anticipate. "In ceea ce priveste motiunea de cenzura, aceasta este intotdeauna un instrument la indemana partidelor politice", a precizat Dan Nica. Vicepresedintele PSD a precizat ca termenul pana la care premierul trebuie sa vina cu un Guvern restructurat este unul impus de "bunul simt". El a precizat ca desi considera ca presedintele Traian Basescu este principalul responsabil pentru aceasta criza, PSD a decis sa participe la consultarile de la Cotroceni organizate pentru a gasi o solutie pentru finalizarea crizei politice. O decizie privind numarul de membri ai delegatiei PSD si mandatul pe care acestia il vor avea se va lua astazi, in cadrul Biroului Politic, a precizat Dan Nica. Totusi, vicepresedintele social-democrat a precizat ca PSD este sceptic in privinta consultarilor de la Cotroceni, considerand ca rezolvarea situatiei de criza se afla la premierul Tariceanu. (R.A.)
PSD evalueaza guvernul de uniune nationala
Mircea Geoana i-a convocat aseara, in Kiseleff, pe vicepresedintii partidului pentru a discuta pe marginea scenariului aparut in ZIUA, potrivit caruia presedintele Traian Basescu ar urma sa propuna, la consultarile de la Cotroceni, formarea unui Guvern de uniune nationala cu premier tehnocrat.
Liderii PSD s-au declarat anterior impotriva intrarii PSD la guvernare, lucru sustinut oficial si de Geoana. "Asteptam din partea premierului Tariceanu un un guvern restructurat, iar PSD prefera un guvern politic, nu unul tehnocrat. Prima optiune este guvernul structurat, nu un guvern al Aliantei, deorece ei sunt principala sursa de cearta", a afirmat Geoana. "Presedintele nu ar face decat sa continue ceea ce a inceput cu PSD, si anume numirile la SRI, la Avocatul Poporului. Cand provin din acelasi partid, sigur ca la un moment dat ajung sa se si inteleaga", a afirmat , sambata, Tariceanu. Singura formula de guvernare agreata de conducerea PNL ramane Alianta PNL-PD, a declarat purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, care a spus ca personal prefera alegerile anticipate decat un guvern minoritar sprijinit din umbra de PSD sau un guvern de tehnocrati. Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti si-a exprimat neincrederea in capacitatea PD de a forma singur un guvern, sustinand ca restructurarea Cabinetului Tariceanu va fi facuta cand vrea PNL, care poate forma singur Executivul, ori impreuna cu UDMR sau si cu PD. "PD are marea arta de a-si strica relatiile cu absolut toti partenerii, iar la ora actuala PD este un partid izolat politic. Niciodata nu si-a tinut cuvantul", a spus Hasotti. PD, prin vocea vicepresedintelui Cezar Preda, au anuntat ca "se vor opune unui guvern condus de tehnocrati". "Suntem o tara a UE, iar chestiunea de a conduce tara de un guvern de tehnocrati tine de apanajul anilor '90, nu al anului 2007. Guvernele moderne, europene, sunt formate din politicieni, tehnocratii trec pe locul doi si trei", a spus Cezar Preda. (R. ANDRONIC)
Preda ameninta cu razbunarea
Vicepresedintele PD Cezar Preda reafirma intentia democratilor de a ramane la putere, in ciuda presiunilor la care sunt supusi de colegii de alianta liberali care "tradeaza cu zambetul pe buze". Preda a afirmat ieri, conform Rompres, ca liberalii "de abia asteapta sa ne dea afara si sa scape de noi", dar democratii sunt pregatiti sa faca fata oricaror situatii. Acesta considera ca "este o nesimtire pe care PD n-o va ierta niciodata". "Umilinta la care este supus Partidul Democrat acum de catre partenerii nostri liberali se va plati politic. Nu exista membru si activist al PD care sa ierte vreodata ceea ce se intampla acum", a subliniat Preda. (O.B.)
Olteanu acuza colaborarea PD-PSD
Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a sustinut, ieri la Pro Vest, ca PD si PSD au colaborat in mai multe randuri in Parlament, iar democratul Vasile Blaga a negociat cu PSD Legea reformei administratiei publige locale, garantand mentinerea in functie a baronilor PSD pana in 2008. Intrebat despre colaborarea PNL cu PSD despre care au vorbit liderii PD si presedintele Traian Basescu, Olteanu a afirmat ca democratii au negociat unele legi cu PSD, dand exemple in acest sens. "Legea pentru reforma administratiei publice locale a fost negociata de PD cu PSD, cu garantia ca baronii locali PSD raman in functie pana in 2008. Este de notorietate ca ministrul Vasile Blaga a discutat cu social-democratii", a spus Olteanu. El a mai sustinut ca Blaga a intervenit, prin intermediul structurilor Ministerului Administratiei si Internelor, pentru a opri schimbarea din functie a lui Marian Oprisan (PSD) de la conducerea Consiliului Judetean Vrancea. (R.A.)
Sfaturile lui Gusa
Liderul PIN, Cozmin Gusa, i-a solicitat lui Traian Basescu sa raspunda public acuzatiilor din raportul de suspendare initiat de PSD, iar social-democratilor fie sa mearga la consultarile de marti cu seful statului, dar sa renunte la suspendare, fie sa nu mearga si sa-si continue demersul. Gusa a sustinut ca actuala criza politica poate fi rezolvata prin trei cai: presedintele Basescu sa prezinte un raport public in care sa raspunda punctual acuzatiilor cuprinse in documentul de suspendare, premierul Tariceanu sa vina cu o solutie care sa asigure "un guvern normal", iar PSD "sa se comporte ca un partid normal". El a aratat, in plus, ca premierul Tariceanu refuza sa puna in aplicare motiunea simpla impotriva Monicai Macovei si sa o demita. (R.I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.