Seceta este combatuta de autoritati intr-un mod unic, doar pe hartie. Chiar daca Agentia Europeana pentru Mediu a atras atentia ca schimbarile climatice din Romania vor duce la pierderea diversitatii bioclimatice, guvernantii nostri nu par deloc ing
Seceta este combatuta de autoritati intr-un mod unic, doar pe hartie. Chiar daca Agentia Europeana pentru Mediu a atras atentia ca schimbarile climatice din Romania vor duce la pierderea diversitatii bioclimatice, guvernantii nostri nu par deloc ingrijorati. In timp ce strategia Ministerului Mediului privind Schimbarile Climatice s-a dovedit a fi doar un document fara nici o valoare, reprezentantii Ministerului Agriculturii se fac ca nu vad ravagiile produse de seceta. Mai mult, impadurirea zonelor secetoase intarzie, iar milioane de hectare de terenuri sunt degradate. Pe de alta parte, nici impaduririle si nici limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera nu reprezinta o prioritate pe agenda responsabililor, cu toate ca 2007 se anunta cel mai calduros an din istoria omenirii.

Avertismentele Agentiei Europene pentru Mediu, potrivit carora in urma schimbarilor climatice Romånia va ajunge la pierderea diversitatii bioclimatice, la o alteratie si salinizare a solului i-au lasat reci pe guvernantii nostri. Acestia nu s-au grabit sa ia masuri, desi anuntata seceta va determina desertificarea treptata a solurilor si chiar deteriora rea calitatii apei potabile. In timp ce strategia Ministerului Mediului privind Schimbarile Climatice s-a dovedit a fi doar un document fara nici o valoare, reprezentantii Ministerului Agriculturii se fac ca nu vad ravagiile produse de seceta. Nici impaduririle si nici limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera nu reprezinta o prioritate pe agenda responsabibililor, cu toate ca 2007 se anunta cel mai calduros an din istoria omenirii.

Ca si in cazul inundatiilor, ministrul mediului, Sulfina Barbu, impreuna cu specialistii din minister au elaborat o strategie nationala privind schimbarile climatice, care nu numai ca nu spune nimic, dar va si expira in curand, fara sa fi folosit la ceva. Prin documentul elaborat pentru anii 2005-2007 si adoptat prin Hotarare de Guvern de-abia in luna iulie a lui 2005, Ministerul Mediului isi dorea ca „Romania sa faca primii pasi catre implementarea unei actiuni nationale, unitare, concertate si indreptate atat spre limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera, cat si asupra efectelor potentiale ale schimbarilor climatice, care vor aparea indiferent de activitatile de limitare a emisiilor“.

Desi au trecut aproape trei luni din ultimul an pentru care a fost elaborata strategia, autoritatile nu au realizat nici unul din obiectivele propuse. Cu exceptia denumirilor pompoase, asa-zisa strategie nu impresioneaza cu nimic. Astfel, la capitolul V, „Impact, vulnerabilitate si adaptare la schimbarile climatice“, sunt trecute in revista efectele secetei asupra agriculturii, silviculturii, gospodaririi apelor si asupra asezarilor umane. Remarcile sunt interesante si pertinente, numai ca, la subcapitolul „Obiective si actiuni cheie“, acolo unde trebuiau prezentate masurile propriu-zise pe care Ministerul Mediului le va lua, sunt mentionate doar cateva actiuni teoretice, care ne fac sa ne punem intrebarea la ce foloseste o astfel de strategie?! Ce si-a propus Sulfina Barbu sa faca prin aceasta strategie? Potrivit documentului, principalele obiective au fost: „Intarirea cooperarii dintre diferitele agentii importante si agentii de cercetare“, „cresterea nivelului de cunoastere a consecintelor ecologice, economice si sociale ale impactului schimbarilor climatice“, ‚dezvoltarea temelor referitoare la impactul schimbarilor climatice si la adaptarea la efectele acestora in programele scolare“, „imbunatatirea evaluarii si prioritizarii actiunilor si masurilor de adaptare“, „cresterea capacitatii de elaborare si implementare a actiunilor si a masurilor de adaptare la nivel national, regional si local“ etc.

Daca din strategie nu am inteles cum si in ce fel va lupta Sulfina Brbu impotriva secetei, acelasi document elaborat de MMGA ne trimite la Planul National de Actiune privind Schimbarile Climatice (PNASC), un alt act care ar propune masuri concrete pentru limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera, precum si pentru pregatirea masurilor de adaptare la efectele posibile ale schimbarilor climatice.

MMGA recunoaste: concret, nu s-a facut nimic
Pe langa faptul ca PNASC a aparut aproape la un an dupa ce strategia fusese elaborata - si reamintim valabila doar pana in 2007 -, nici una din masurile prevazute in plan nu a a fost finalizata, dupa cum recunosc chiar responsabilii din Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA). Seful Serviciului Schimbari Climatice din cadrul MMGA, Vlad Trusca, ne-a declarat ca majoritatea masurilor prevazute in plan au termen de finalizare 2007. „Toate masurile au termen de finalizare sfarsitul anului 2007. Concret, pana in prezent, nu s-a facut nimic“, ne-a spus Trusca, vizibil deranjat de interesul nostru pentru aceasta strategie si planul derivat din ea. Seful Serviciului Schimbari Climatice din MMGA ori a uitat, ori nu stie ca multe din prevederile planului national de actiune privind schimbarile climatice aveau ca termen de finalizare jumatatea anului 2006.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.