Toata lumea stie ca pentru staff-ul lui Kennedy, reputatia acestuia valora mai mult decat viata oricarei femei. Aceasta concluzie se poate trage dintr-un dosar secret al FBI care vorbeste despre Marilyn Monroe si despre planul conform caruia "ea ar f
Toata lumea stie ca pentru staff-ul lui Kennedy, reputatia acestuia valora mai mult decat viata oricarei femei. Aceasta concluzie se poate trage dintr-un dosar secret al FBI care vorbeste despre Marilyn Monroe si despre planul conform caruia "ea ar fi avut o tentativa de suicid, ar fi fost salvata, dupa care ar fi fost primita cu valuri de simpatie si compasiune pentru gestul ei disperat". Cu toate acestea, finalul planului nu a mai fost dus la bun sfarsit: a fost lasata sa moara.
In dosarul FBI care a fost declasificat, se spune ca vedeta a fost pacalita sa se omoare, acest capitol fiind o parte din planul de care stia si Robert Kennedy . Se banuieste ca prietenii ei au fost cei care au lasat-o sa moara.
Documentul, facut public de catre un regizor australian, Philippe Mora, sugereaza ca Monroe a fost pacalita sa incerce sa se sinucida, crezand ca va fi gasita la timp, si i se vor face spalaturi stomacale.
In loc de aceasta, ea a fost lasata sa moara de catre prietenii ei, inclusiv de catre actorul Peter Lawford, care era casatorit cu sora lui Kennedy, Patricia.
Actrita de 36 de ani a fost descoperita in camera sa, dezbracata, cu fata in jos, la data de 5 august 1962. Medicii legisti au declarat ca aceasta luase o supradoza de calmante.
Timp de 45 de ani, adeptii teoriilor conspiratiei au sustinut ca moartea sa nu a fost o simpla sinucidere, unii dintre acestia sustinand ca decesul sau are legatura cu aventurile pe care le-ar fi avut cu Kennedy si fratele sau, presedintele de atunci al Americii, John F Kennedy.
Potrivit raportului FBI, Robert Kennedy l-a sunat pe Lawford dintr-o camera de hotel din San Francisco, chiar in acea noapte, "pentru a afla daca Marilyn este moarta".
Intr-un articol dintr-un ziar australian, Mora, care locuieste in Los Angeles, a declarat ca in afara de acest document a mai descoperit si alte sute de alte dosare secrete care recent au fost declasificate sub legea libertatii informatiei.
Acest dosar, realizat de "un fost agent special" al carui nume a fost sters, se numeste simplu: "Robert F Kennedy".
FBI a primit dosarul la data de 19 octombrie 1964, iar in dosar exista un raport in care se sustinea ca Monroe a fost pacalita sa "joace" o tentativa de suicid. Se pare ca cei implicati in acest plan diabolic au fost Lawford, psihiatrul ei, Ralph Greenson, menajera sa, Eunice Murray, precum si secretarul si agentul ei de presa, Pat Newcomb.
Fostul agent special scrie in raportul sau ca nu poate evalua clar autenticitatea informatiilor pe care le-a aflat. Chiar si asa, este de parere Mora, raportul sau a ajuns pe birourile unor oameni importanti din FBI, chiar si la Clyde Tolson, care era mana dreapta a sefului Biroului Federal de Informatii, J Edgar Hoover.
In acelasi raport se sugereaza ca motivul planului era reducerea la tacere a lui Marilyn, care amenintase ca va face publica aventura sa cu Robert Kennedy. Monroe trecuse la amenintari dupa ce si-a dat seama ca Robert nu va divorta niciodata de sotia sa si nici nu se va recasatori cu ea, asa cum ii promisese. Mai mult decat atat, Kennedy nu-si tinuse nici promisiunea "ca se va ocupa de toate" dupa ce contractul actritei cu studiourile 20th Century Fox a fost anulat. Atunci, cei doi au avut "o discutie neplacuta" la telefon.
In dosarul din care lipsesc multe foi se mai afirma ca Lawford "stia de la prietenii Marilynei ca aceasta avusese mai multe tentative de suicid si ca ar fi fost capabila sa simuleze acest gest pentru a castiga simpatia lumii". Astfel, acesta a facut "aranjamente speciale" cu medicul Greenson, care o trata pe vedeta pentru "probleme emotionale si pentru dependenta de calmante". La ultima consultatie, el i-a dat lui Monroe o reteta pentru 60 de tablete de Seconal, medicament care este utilizat pentru insomnie si anxietate.
Cantitatea de pastile din reteta era "neobisnuit de mare" se noteaza in raport. Menajera sa, Murray, a luat pastilele si le-a lasat pe noptiera lui Marilyn.
In acea zi, Kennedy a plecat de la Hotelul Beverly Hills si a zburat catre San Francisco. In dosar este notat ca mai tarziu, "Robert Kennedy l-a sunat pe Peter Lawford pentru a afla daca Marilyn a murit". Lawford a sunat si a vorbit cu Monroe, "iar mai tarziu a sunat din nou ca sa fie sigur ca aceasta nu raspunde". Potrivit aceluiasi raport, Murray l-a sunat pe dr. Greenson sa-i spuna ca Monroe a luat pilulele. "Marilyn se astepta sa fie salvata, sa i se faca spalaturi dupa care sa fie compatimita pentru ceea ce a patit. Cand a aflat ca a luat pastile, psihiatrul ei a lasat vorba menajerei ca Monroe trebuie sa iasa la aer, si nu a venit sa o vada decat dupa un timp, cand a fost sigur ca aceasta murise".
Oficial, Monroe a fost descoperita dupa cateva ore de Murray. In mai putin de 24 de ore, se scrie in raport, Newcomb si Lawford erau la casa lui Kennedy din Hyannisport, Massachusetts.
Regizorul de origine franceza, Phillipe Mora, a recunoscut ca nu stie sigur ce sa faca cu dosarul si se intreaba daca "avem oare de-a face cu un complot al dusmanilor lui Kennedy care doreau sa-l denigreze pe atunci, sau ne-am apropiat de un adevar istoric?".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.