Cel considerat de Statele Unite drept creierul atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001 si-a recunoscut implicarea in organizarea operatiunii Al- Qaeda. Khalid Sheikh Mohammed, capturat in Pakistan, in martie 2003, este in prezent detinut la ce
Cel considerat de Statele Unite drept creierul atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001 si-a recunoscut implicarea in organizarea operatiunii Al- Qaeda. Khalid Sheikh Mohammed, capturat in Pakistan, in martie 2003, este in prezent detinut la centrul de la Guantanamo. Potrivit transcrierii unei audieri, facuta publica de Pentagon, Mohammed si-a asumat responsabilitatea pentru organizarea atacurilor in urma carora cel putin 3.000 de oameni au fost ucisi. Sunt responsabil de operatiunea de la 11 septembrie, de la A la Z, a afirmat pakistanezul. In total, suspectul a recunoscut ca a finantat si a antrenat teroristi pentru a comite cel putin 31 de atacuri, pe teritoriul mai multor state. Atentat la viata Papei Printre teroristii pe care i-a pregatit se numara cei care au detonat o masina-capcana in parcarea de la World Trade Center, in februarie 1993, dar si britanicul care a incercat sa detoneze o bomba intr-un avion transatlantic, in 2001. A pus la cale tentative de asasinat asupra fostilor presedinti americani Bill Clinton si Jimmy Carter, dar si asupra defunctului Suveran Pontif, Ioan Paul al II-lea, in cursul unei vizite a acestuia in Filipine. Pakistanezul a recunoscut ca a pregatit un al doilea val de atacuri pe teritoriul Statelor Unite, dupa cel din 11 septembrie. Atentatele ar fi avut drept tinta Library Tower din Los Angeles, Sears Tower din Chicago, Plaza Bank din statul Washington si Empire State Building din New York. Mohammed s-a recunoscut responsabil de planificarea, analiza si finantarea operatiunii de distrugere a aeroportului Heathrow, Canary Wharf Building si a Big Ben, de pe teritoriul Marii Britanii. Printre planuri figura chiar si distrugerea canalului Panama.

Torturat in custodia americanilor
Pana la arestarea sa, Khalid Sheikh Mohammed a fost responsabil al Departamentului pentru operatiuni externe al Al-Qaeda. El este unul dintre cei 14 prizonieri identificati de autoritatile americane drept suspecti de terorism extrem de valorosi. Pakistanezul a fost transferat la Guantanamo in septembrie 2006, din centre de detentie ale CIA din strainatate. Audierea a avut loc sambata, in cadrul unui proces desfasurat cu usile inchise, pentru a stabili daca Mohammed si alti doi suspecti se incadreaza in categoria combatant inamic. Pentagonul a precizat ca Mohammed a fost prezent in sala de tribunal. In marturia sa, Mohammed pare sa fi indicat faptul ca a fost supus unor rele tratamente in custodia americana. Presedintelele completului de judecata, format din trei membri, s-a referit la o declaratie scrisa despre presupuse abuzuri sau rele tratamente pe care detinutul le-ar fi suferit, fara a oferi insa detalii in acest sens.


Despre autor:

Sursa: Umbraonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.