Ciudatenia abia acum apare: infantilizarea urca pana la balauri. Si ei au inceput sa intre in rolul pe care povestitorul il "povesteste" confirmandu-si pozitiile.
Ce ar fi Harap Alb fara Balaur sau cu un Balaur inteligent si subversiv, care sa
Ciudatenia abia acum apare: infantilizarea urca pana la balauri. Si ei au inceput sa intre in rolul pe care povestitorul il "povesteste" confirmandu-si pozitiile.
Ce ar fi Harap Alb fara Balaur sau cu un Balaur inteligent si subversiv, care sa i se opuna doar in actiuni, si nu in vorbe? Harap Alb ar fi un soi de Don Quijote, fara morile de vant. Un personaj neinteligibil.
Structura povestii "povestitorului" are ingrediente consistente si din imaginarul colectiv al anilor revolutiei neintrerupte al "marelui Che". Cautatorul de aventuri si de dreptate, care loveste hidra "imperialismului corupt si asupritor". La fel ca si Che, Traian Basescu ataca acolo unde crede ca exista injustitie, vorbeste direct despre competitia injusta. Devine idolul frustrarii si al neimplinirii. Promite ca nu se va opri pana cand nu va... Sta de vorba cu oamenii simpli si le sustine frustrarile. Educatia pe care o ofera modelul presedintelui jucator este cea pe care, cu mai bine de 40 de ani in urma, o oferea revolutionarilor Che. Lupta neintrerupta, nelinistea, actiunea permanenta si necalculata.
La fel ca si Che, Traian Basescu este spectaculos si cu un program la fel de utopic. Bun pentru popor, dar utopic. Iar pentru mase el are dreptate.
Un fel de James Dean in Rebel fara cauza. Suparat pe sistem. Asa apare astazi Traian Basescu.
Dar ce vrea in fapt Traian Basescu? Lucrurile sunt mult mai simple decat cred unii. Presedintele vrea sa castige meciul. Un meci impotriva Balaurului retelelor politico-financiare. Un meci impotriva modului in care s-au construit retelele de putere din Romania. Si asta pentru a putea sa conduca "tara" cu adevarat. Pentru a nu imparti puterea data de voturi cu nimeni.
Dar ce vrea sa faca Traian Basescu avand toata puterea? Care este proiectul lui de constructie? Ce propune? Sau mai clar "ce ne iese"?
Acum vom face un scurt exercitiu. Imaginati-va ca Traian Basescu a castigat meciul. Tariceanu si toata gruparea au fost complet anihilati. Basescu este liderul maxim. Trebuie sa numeasca, numai dupa gustul sau, tot cabinetul, toata administratia, tot. Cateva clipe cu ochii inchisi, incercand sa raspundeti la aceasta intrebare va va schimba complet perspectiva meciului. Cine va fi premier, ministru de Interne etc.? Cu cine se va mai lupta presedintele?
Ce program de modernizare si dezvoltare va propune? Ce politici publice gandeste? Ce va face cu oamenii saraci sau cu educatia, cu dosarele securitatii sau cu DNA, cu Parchetul sau cu sanatatea?
Ce este nou in propunerea cu care vine zi de zi Traian Basescu? Unde vrea sa ne duca?
Pentru Traian Basescu a devenit esential sa raspunda la toate aceste intrebari. Caci altminteri va fi prezentat drept un nietzschean cautator de putere si atat.
Pe cand tricouri cu Traian Basescu?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.