Bauturile nealcoolice care contin zahar, asociate cu o alimentatie saraca, maresc riscul obezitatii si al diabetului, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Yale, citat de Reuters Health. "Este stiut de toata lumea faptul ca bauturile nealcoo
Bauturile nealcoolice care contin zahar, asociate cu o alimentatie saraca, maresc riscul obezitatii si al diabetului, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Yale, citat de Reuters Health. "Este stiut de toata lumea faptul ca bauturile nealcoolice ce contin zahar afecteaza sanatatea", a declarat doctorul Kelly Brownell, de la Universitatea Yale din New Haven, Connecticut. Dupa ce a analizat 88 de studii in privinta bauturilor nealcoolice dulci si felul in care ele afecteaza sanatatea, Brownell a ajuns la concluzia ca recomandarile privind tinerea in frau a consumului de bauturi de acest tip sunt puternic sustinute de probele stiintifice actuale. In plus, rezultatele unui studiu, publicat in American Journal of Public Health, realizat prin monitorizarea a mai mult de 91.000 de femei, in decursul a opt ani, a aratat ca femeile care au baut una sau mai multe bauturi carbogazoase pe zi, o cantitate mai mica decat media nationala in Statele Unite ale Americii, erau de doua ori mai predispuse catre diabet fata de cele care consuma mai putin de o apa minerala in decursul unei luni. Cand sucul obisnuit a fost inlocuit cu suc dietetic, riscul aparitiei diabetului nu a crescut, ci a ramas la fel de mare, "sugerand ca riscul era specific bauturilor nealcoolice indulcite cu zahar", au notat autorii studiului. "Doar acest rezultat ridica suficiente semne de intrebare legate de consumul bauturilor nealcoolice, in special datorita cresterii fara precedent a diabetului de tip II in randul copiilor", au semnalat cercetatorii. Datele adunate de Brownell si echipa sa au aratat si ca un consum ridicat de bauturi nealcoolice indulcite cu zahar este legat de un consum scazut de lapte, calciu si alti nutrienti esentiali, fibre si fructe, precum si cu un consum ridicat de carbohidrati. Mai mult, s-a observat o diferenta mare intre studiile finantate de industria de profil si cele independente in privinta consumului de bauturi nealcoolice si efectele lor asupra sanatatii. Brownell a semnalat ca in studiile finantate de industria de profil, rezultatele sunt favorabile producatorilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.