Primavara si-a intrat in drepturi si, odata cu ea, a inceput si sezonul alergiilor.
Alergia poate fi considerate o boala sezoniera deoarece apare in special primavara si este din ce in ce mai frecventa in orasele cu o industrializare mai pute

Primavara si-a intrat in drepturi si, odata cu ea, a inceput si sezonul alergiilor.
Alergia poate fi considerate o boala sezoniera deoarece apare in special primavara si este din ce in ce mai frecventa in orasele cu o industrializare mai puternica. Alergiile pot fi date in special de praf, polen, pulberi din prelucrarea lemnului, alimente.

Cum apar alergiile
Alergiile din punct de vedere imunologic pot aparea prin mecanisme IgE sunt: datorate factorilor externi (alegeni inhalati, praf de casa, polen, pulberi din prelucrarea lemnului, paraziti, parfumuri si diferite gaze), alergeni de contact, cum ar fi cele date de diferite produse cosmetice (creme uleiuri, sapunuri, sampoane, vopsea de par), alimente (peste, crustacee, kiwi, capsuni, zmeura, ciocolata), vaccinuri, medicamente (antibioticele), factorii fizici (caldura si frig). Factorii interni sunt infectiile bacteriene, virale, fungice (ciuperci), intepaturile de insecte (veninul de albina, viespe, tantari). Cele mai afectate persoane de aceasta maladie sunt copiii si tinerii, iar de cele mai multe ori este incriminat factorul ereditar. Simptomatologia poate fi foarte variata, avand manifestari: respiratorii, cutanate, digestive, oftalmologice etc.

Simptome
Manifestarile respiratorii sunt raguseala, senzatia de discomfort toracic, rinita. Rinita alergica se manifesta prin prurit ocular, nazal, congestie nazala, stranut, tuse. Astmul bronsic este una din cele mai frecvente alergii respiratorii si sunt incriminati ca factori declansatori: pulberile, polenul, parul animalelor din casa, mucegaiul, germinaceele (ovaz, grau, secara) si anumiti arbori (mesteacan, tei, fag). Manifestarile gastrointestinale sunt crampele, diareea, balonarile. Manifestarile cutanate se produc, in general, la contactul direct intre alergeni si piele si se poate manifesta cu prurit, pete rosii, edeme, care sunt datorate eliberarii histaminei in cantitate crescuta datorita sistemului imunitar. Aproape 20% dintre romani sufera de diferite forme de alergii, afectiunea fiind favorizata de incalzirea globala, dar si de concentratia ridicata de dioxid de carbon din atmosfera.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.