A doua dezbatere la Radio Normandie
Cu prilejul celei de a doua conferinte, d-l Charles Oulmont a spus despre realitatile Romaniei anului 1938:
"Este deosebit de miscator, iubitii mei auditori, sa citesti cateva din telegramele adr
A doua dezbatere la Radio Normandie
Cu prilejul celei de a doua conferinte, d-l Charles Oulmont a spus despre realitatile Romaniei anului 1938:
"Este deosebit de miscator, iubitii mei auditori, sa citesti cateva din telegramele adresate M.S. Regelui Carol cu prilejul promulgarii noii Constitutii a Romaniei.
Fara indoiala, sunt telegrame cu infatisare oficiala. Dar cine spunea oare, la noi, ca chiar in formele cele mai oficiale, in traducerile cele mai intime ale unui sentiment, nu e greu sa deosebesti ce se ascunde inapoia cuvintelor, sau chiar, daca preferati, inapoia "frazelor".
Asa, "Asociatia Fostilor Voluntari de razboi" declara in telegrama lor ca "patrunsi astazi ca si ieri de o dragoste nezdruncinata pentru tara, se inclina cu adanca recunostinta in fata Regelui pentru inteleapta si fericita asezare data tarii, ca inlocuire a aprigelor lupte de vrajmasie in viata satelor si oraselor romanesti". Nu e oare aproape ceea ce va spuneam chiar eu acum ceva timp in urma, ca am constatat in urma vizitei mele prin satele si orasele Romaniei, observand fetele, vorbind cu unii si cu altii, multumita unuia dintre prietenii mei francezi care binevoia sa-mi serveasca de talmaci. Telegrama fostilor voluntari este apoi redactata astfel: "Traim astazi din nou timpuri linistite, de incurajare la munca si de ponderatie, de nadejde pentru fiecare din noi in ziua ce vine".
Si iata telegrama ofiterilor de rezerva din jud Cetatea Alba, care declara ca "Se ridica ca un zid de constiinta si de veghe in jurul Suveranului, si ca saluta cu bucurie inceputul unei ere noi de consolidare si de progres pentru scumpa lor patrie, pe care i-o garanteaza noua Constitutie iesita din netarmurita dragoste al lui Carol al II -lea pentru poporul sau".
Dragi ascultatori francezi - va supun atentiei dumneavoastra telegrama "Colegiului medicilor dintr'un mic judet al Romaniei: "Progresul stiintei medicale si liberul exercitiu al profesiunei de medic, care se ridica la rolul de aparatori ai neamului omenesc, n-ar fi cu putinta fara o pace sociala desavarsita. Ratiunea noastra de a fi este strans legata de ideia ordinei". Si medicii completeaza ca multumita Suveranului buna intelegere si sanatatea sa domneasca peste toti fiii Romaniei.
Ce ziceti dragi auditori de aceste dovezi graitoare despre realizarile din Romania anului 1938? Suntem convinsi ca lucrurile in tara aceasta, pe care noi o numim "sora noastra mai mica" vor merge in continuare bine. De o mare frumusete sunt de asemenea declaratiile unor preoti care jura sa respecte Constitutia "fara sa se mai ocupe vreodata de politica, consacrandu-se exclusiv datoriei lor de preoti", iar un ziar romanesc citeaza fraza unuia dintre scriitorii nostri in legatura cu aceasta tema: "M'am lasat adesea mangaiat de vise, dar trezit din ele m'am simtit ranit".
(va urma)
ZIUA, 27 septembrie 1938


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.