Luna ianuarie, prima cu Romania ca membru deplin al Uniunii Europene, a adus un record negativ in ce priveste deficitul comercial.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a presupus si eliminarea taxelor vamale in raport cu tarile
Luna ianuarie, prima cu Romania ca membru deplin al Uniunii Europene, a adus un record negativ in ce priveste deficitul comercial.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a presupus si eliminarea taxelor vamale in raport cu tarile membre si adoptarea politicii comerciale comune a blocului comunitar. Noul regim al comertului exterior si-a spus imediat cuvintul. Importurile din ianuarie au depasit trei miliarde de euro. Deficitul in comertul intracomunitar a fost de 2,4 miliarde de lei, de peste doua ori mai mare decit in ianuarie 2006 (1,13 miliarde de lei), iar soldul negativ al balantei comerciale cu alte tari decit cele membre UE a fost de 1,2 miliarde de lei, aproape neschimbat fata de prima luna a anului precedent.

Crestere de 66,4% fata de ianuarie 2006

Deficitul comercial a urcat in luna ianuarie, prima dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, cu 66,4%, la 1,06 miliarde de euro, in principal pe baza comertului cu statele comunitare, potrivit estimarilor preliminare ale Institutului National de Statistica (INS). In luna ianuarie 2007, exporturile FOB au insumat 1,965 miliarde de euro, iar importurile CIF au fost de 3,026 miliarde de euro, se arata intr-un comunicat al INS. Comparativ cu luna corespunzatoare din 2006, exporturile au crescut cu 2,9% din valori exprimate in lei (10,7% exprimate in euro), iar importurile au crescut cu 16,7% in lei (25,4% in euro).

Deficitul comercial in ianuarie 2007 a fost de 1,06 miliarde de euro, cu 423,5 milioane de euro mai mult decit in ianuarie 2006. Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri a fost in ianuarie 2007 de 1,442 miliarde de euro la expedieri si de 2,15 miliarde de euro la introduceri, reprezentind 73,3% din total exporturi si, respectiv, 71% din total importuri, se mentioneaza in comunicat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.